Israelske fly angriper base nær Syrias viktigste havneby

Israel har angrepet mål i Syria, blant annet en luftforsvarsbase ved Latakia, Syrias viktigste havneby, bekrefter en amerikansk tjenestemann overfor CNN.

Angrepene skal ha skjedd enten onsdag kveld eller torsdag morgen, men ble først bekreftet torsdag kveld.

En kilde i Obama-administrasjonen sier til CNN at målet var raketter og tilhørende utstyr som Israel mente kunne fraktes til Hizbollah i Libanon. Tjenestemannen vil ikke navngis ettersom opplysningene er følsomme.

Ifølge CNN var det snakk om et flyangrep. Andre meldinger gikk ut på at rakettene kom fra sjøen.

– Ingen kommentar

Israelske medier ga torsdag bred omtale av det som ble betegnet som en eksplosjon ved et rakettlager i Latakia, men den israelske regjeringen har ikke kommentert saken.

– Vi kommenterer ikke utenlandske rapporter, sier en talskvinne for det israelske forsvaret til CNN.

Syriske og libanesiske medier har også meldt at Israel sto bak angrepene.

Ifølge den arabiske TV-kanalen Al Arabiya ble en luftforsvarsbase nær Latakia helt ødelagt i angrepet. Israel skal i tillegg ha angrepet mål ved Damaskus, og også der var målet å ødelegge bakke-til-luft-raketter.

Kjerneområde

Latakia er et kjerneområde for regimet til president Bashar al-Assad. Det bor mange alawitter i området, samme folkegruppe som Assad tilhører. I juli ble ammunisjonslagre i området rammet av raketter.

Hizbollah-bevegelsen støtter Assads regime, og har også hjulpet syriske regjeringsstyrker med å slå ned opprørere.

Israel har flere ganger tidligere blitt anklaget for å ha gjennomført angrep inne på syrisk territorium, også da mot det som antas å ha vært militære forsyninger på vei fra Syria til Hizbollah. Israel frykter at våpnene vil kunne brukes til å angripe Israel.

I januar opplyste en amerikansk tjenestemann at Israel hadde angrepet en syrisk kolonne, som Israel mistenkte inneholdt våpen på vei til Hizbollah.

Tidligere torsdag meldte også eksilorganisasjonen Syrian Observatory for Human Rights om flere eksplosjoner ved en luftforsvarsbase i Snubar Jableh i Latakia-provinsen.

Ifølge gruppa var det uklart hva som forårsaket eksplosjonene. Det skal ikke ha blitt meldt om drepte eller sårede.