Marit Christensen: – Jeg står i en avsindig storm

HISTORIEN: Forfatter Marit Christensen presenterer boken "Moren. Historien om Wenche Behring Breivik" på Aschehoug forlag i Oslo torsdag formiddag. Foto: Håkon Mosvold Larsen / NTB scanpix Les mer Lukk

Det blåser friskt rundt Marit Christensen etter lanseringen av boka om terrordømte Anders Behring Breiviks mor.

– En avsindig storm. Slik karakteriserer journalist og forfatter Marit Christensen alt oppstyret rundt lanseringen av boka «Moren. Historien om Wenche Behring Breivik».

Kantina til forlaget Aschehoug var fylt til bristepunktet da boka formelt ble presentert torsdag. VG har gitt boka terningkast to, og avisens anmelder omtaler den som en «skamløs blottstilling» av Wenche Behring Breivik.

Selv tar forfatteren kritikken med tilsynelatende knusende ro.

– Jeg har vært ute en vinterdag før, sier den tidligere NRK- journalisten fra bakrommet til NTB.

Les også: - Hun så på meg som en venn

Aldri i tvil

I boka skildrer hun detaljer fra Wenche Behring Breiviks oppvekst til hennes siste tid på sykehuset, hvor hun lå alvorlig kreftsyk.

Wenche Behring Breivik trakk seg flere ganger fra bokprosjektet, siste gang i begynnelsen av mars, like før hun døde. Da var hun fast bestemt på at boken skulle stoppes fordi hun følte seg overkjørt av Christensen, ifølge advokatene hennes. Forlaget Aschehoug bestemte seg likevel for å gi ut boka.

Selv var Christensen aldri i tvil om at det var riktig å skrive historien.

Problematisk

Om boka gir en bedre innsikt i hvorfor Anders Behring Breivik ble norgeshistoriens verste terrorist, er hun usikker på.

– Jeg har sagt og skrevet at jeg ikke kan gi noe endelig svar. Jeg er bare en skarve journalist, og det jeg kunne gjøre, var å trekke noen linjer som noen andre kunne trekke noen konklusjoner av. Det har vært min oppgave, sier Christensen.

– Jeg kan ikke si hvorfor sønnen endte som terrorist, men jeg hørte fra hans egen munn at han var en typisk Oslo vest-gutt fra en gjennomsnittsfamilie. Jeg oppdaget ganske snart at dette ikke var noen gjennomsnittsfamilie. Jeg håper boka kan gi føringer til noen svar på spørsmålene de fleste av oss satt igjen med etter en lang etterforskning og en meget tung og lang rettssak, sier Christensen.

Kan bli PFU-sak

Morens advokat Hans Marius Graasvold har gitt opp forsøket på å stanse boken, men kommer trolig til å klage den inn for Pressens Faglige Utvalg (PFU).

– Kommer det en klage, vil sekretariatet vurdere den for å se om det er logisk at PFU behandler den. Kompetansen til å vurdere den har vi, og en klage til PFU vil være interessant, sier generalsekretær Kjersti Løken Stavrum i Norsk Presseforbund til NTB.

Les også: – En skitten skillingsvise

Konfrontert

På pressekonferansen ble Marit Christensen konfrontert med flere ting i boka, blant annet intime detaljer om toalettbesøk og at flere av forfatterens tolkninger framstår som fakta.

– I hvor stor grad kan leseren stole på at det som står i boka er riktig?

– Dette er Wenche Behring Breiviks versjon, det hun fortalte meg. Om det hun har sagt er sant, vet jo selvsagt ikke jeg, svarer Christensen, som sier hun har skrevet om boka mange ganger.

Les også: Slakter Breivik-boka til Christensen

Hun beskriver Breivik som en person med en «omskiftelig» karakter.

– Hvordan føler du at du har greid å ivareta Wenche Behring Breiviks historie?

– Jeg føler at jeg har greid å ivareta den ganske godt, sier Christensen, som mener at hennes samfunnsoppdrag overskygger alle andre innvendinger mot bokutgivelsen.

– Større enn Wenche

– Konsekvensene av terrorhandlingene til Anders Behring Breivik er av større betydning for samfunnet som helhet enn de er for Wenche, for meg og for alle oss enkeltmennesker, sa hun på pressekonferansen.

Les også: Forlaget nekter å beklage Marit Christensens Breivik-bok

Forlagsdirektør Kari Spjeldnæs i Aschehoug fastholder at det er riktig å skrive en bok om en alvorlig syk person på hennes dødsleie når det dreier seg om «en viktig bok».

– Denne historien må bli en del av den offentlige beretningen om 22. juli i Norge, sier forlagsdirektøren.