Forbes mener Putin er verdens mektigste

Russlands president Vladimir Putin er mektigst i verden, mener det amerikanske magasinet Forbes. Foto: Reuters Les mer Lukk

Magasinet Forbes har kåret Russlands president Vladimir Putin til verdens mektigste person, foran USAs president Barack Obama og Kinas leder Xi Jinping.

Forbes begrunner valget med at Putin har styrket grepet om Russland, mens Obamas posisjon er svekket. Det siste begrunnet magasinet med å vise til budsjettkrisen i Washington, USAs tilbaketrukne rolle i spillet om Syria og Edward Snowdens lekkasjer om NSAs globale spionasje mot land og regjeringssjefer.

– Alle som har observert sjakkspillet om Syria, har et klart bilde av at makten har dreid i Putins retning på den globale scenen, mener Forbes.

Les også: Bankfeil gjorde Reggie til verdens rikeste mann

Katolikkenes pave Frans kommer på 4. plass, mens Tysklands statsminister Angela Merkel rangeres som nummer 5 blant verdens maktpersoner og den mektigste kvinnen.

På 70. plass på Forbes' liste kommer første nordmann, som verken er tidligere statsminister Jens Stoltenberg eller nåværende Erna Solberg, men derimot Yngve Slyngstad, lederen for Statens pensjonsfond utland, mer kjent som oljefondet.

Les også: John Fredriksen er rikere enn Batman

– Styrer det overlegent rikeste investeringsfondet i verden, skriver Forbes i begrunnelsen.

Les også: Forbes: Merkel fortsatt verdens mektigste kvinne