Ingen sympatistreik blant kabinansatte i Norwegian

dersom Hvis ikke meklingen mellom Parat og Norwegian fører frem kan resultatet bli at 603 piloter i Norwegian legger ned arbeidet mandag morgen. Foto: Johan Nilsson (NTB scanpix) Les mer Lukk

Det blir ingen sympatistreik blant kabinansatte i Norwegian. YS-forbundet Parat har fått forsikringer om at flyselskapet ikke vil benytte kontraktspiloter ved en pilotstreik.

Dermed trekkes spørsmålet om lovligheten ved en sympatistreik fra Arbeidsretten. NHO hevder sympatiaksjoner ikke ville være lovlig i denne situasjonen, noe YS og Parat var uenig i.

Ifølge Parat skal Norwegian ha forsikret flygerne og de kabinansatte om at selskapet ikke har planer om å engasjere kontraktspiloter på flygninger der piloter fra Norwegian Pilot Union (NPU) er i streik.

Les også: Liten støtte til boikott av Norwegian

Forsikringer

– Vår vurdering er at vi hever saken for Arbeidsretten ut ifra de forsikringer som er gitt fra selskapet. Slik det ser ut nå vil derfor ikke de kabinansatte gå ut i sympatiaksjoner, men bli permittert fra selskapets side fra det tidspunkt en eventuell streik iverksettes, sier Parats leder Hans-Erik Skjæggerud.

Parat organiserer en rekke yrkesgrupper i norsk luftfart og vil ha mulighet til å trappe opp en streik dersom dette er nødvendig.

– De kabinansatte i Norwegian støtter pilotenes krav i tarifforhandlingene. Derfor var det i utgangspunktet aktuelt å kunne benytte denne yrkesgruppen ved behov for sympatiaksjoner, sier Skjæggerud.

Les også: Parat: - Sosial dumping i Norwegian

Mulig pilotstreik

603 piloter legger ned arbeidet mandag morgen dersom meklingen mellom Parat og Norwegian ikke fører frem i løpet av helgen. En eventuell streik vil ramme Norwegians baser på Gardermoen, Stavanger, Bergen, Trondheim, Arlanda og Kastrup.

Partene er innkalt til tvungen mekling hos Riksmekleren fredag klokken 12. Frist for å bli enige er midnatt natt til mandag.

Les også: Varsler streik for 603 Norwegian-piloter

Striden handler om at selskapet ønsker å dele opp dagens tariffavtale i tre – fordelt på Norge, Sverige og Danmark. Samtidig vil Norwegian overflytte piloter til et nyopprettet bemanningsselskap og løse disse fra dagens tariffavtaler.

Arbeidstakerne mener at et slikt grep er uhørt midt under en mekling, mens Norwegian-sjef Bjørn Kjos vektlegger selskapets konkurransekraft og hensynet til de ansatte.