Norge på NSAs B-liste over samarbeidsland

Demonstranter viser sin støtte til Edward Snowden i Washington i USA. Snowden har lekket opplysninger til pressen om omfattende amerikansk overvåking av data- og teletrafikk. Foto: Jonathan Ernst / Reuters / NTB scanpix. Les mer Lukk

En ny lekkasje fra Edward Snowden viser at Norge er blant de nest viktigste samarbeidslandene til USAs militære etterretningstjeneste NSA.

Ifølge et dokument som den spanske avisa El Mundo har fått tilgang til, er Norge sammen med 18 andre land plassert i en gruppe B over samarbeidsland. I gruppen finnes også andre europeiske land som Danmark, Sverige, Island, Tyskland og Spania.

Dokumentet beskriver fire nivåer av etterretningssamarbeid, hvor gruppe B er det nest høyeste. I gruppe A, partnere som NSA har et «omfattende samarbeid» med, finnes bare fire land: Australia, Canada, New Zealand og Storbritannia.

Les også: Storebror har alltid sett oss

Artikkelen i El Mundo er skrevet av journalisten Glenn Greenwald, som skal ha mottatt en mengde hemmelige dokumenter fra Edward Snowden.

Spanias regjering reagerte kraftig da El Mundo tidligere denne uka avslørte at NSA hadde overvåket millioner av telefonsamtaler i Spania. Men det amerikanske dokumentet som El Mundo har offentliggjort, viser ifølge avisa at spansk etterretning selv visste om og la til rette for denne overvåkingen.

Les også: Motstridende om USA vil stoppe overvåking av allierte

Også NSA selv har understreket at overvåkingen har skjedd i samarbeid med utenlandske partnere.

Norske styresmakter har på sin side fastslått at etterretning er legitimt, og at Norge samarbeider med andre land om dette.