Sandberg sier han fortsatt er motivert for Stortinget

Avtroppende Frp-nestleder Per Sandberg ville tirsdag ikke snakke om utgivelsen av boka Mot min vilje. En oppklaring av et politisk liv», som flere partifeller etter sigende har grunn til å grue seg til. Han brukte i stedet dagen til å vise mat- og landbruksminister Sylvi Listhaug rundt i hjemfylket (Frp). Her er de to på gårdsbesøk i Skogn. Foto: Ned Alley (NTB scanpix) Les mer Lukk

Per Sandberg vil verken snakke om bok eller avgang som nestleder, men forsikrer at han skal stå på i Stortinget de neste fire årene. Tirsdag guidet han landbruksminister Sylvi Listhaug i hjemfylket.

Sandberg avviste konsekvent å svare på spørsmål fra pressen både om utgivelsen av boka «Mot min vilje. En oppklaring av et politisk liv», innholdet i den og om beslutningen om å gå av som nestleder i Fremskrittspartiet til våren, da han tirsdag tok imot landsbruks- og matminister Sylvi Listhaug (Frp) for vise henne hjemfylket. Nord-Trøndelag er et av de tyngste landbruksfylkene i landet, og Sandberg skulle blant annet ta med Listhaug til Norske Skogs anlegg på Skogn.

– Armslag til å stå på

Frp-nestlederen har oppgitt slitasje, manglende motivasjon og behov for mer tid med familien som begrunnelse for at han frivillig rykker ned flere hakk fra politikkens førstedivisjon. Han ville verken være statsråd, parlamentarisk leder eller partiets nestleder. Nå hevder han derimot at han er full av motivasjon for å slite stortingsbenken som ordinær representant fra Sør-Trøndelag.

Les også: Sandberg skriver om politikk og maktspill

– Det har jeg hatt for lite tid til frem til nå, men heretter vil jeg virkelig få tid og armslag til å stå på for Frps velgere fra Sør-Trøndelag, sier Sandberg til NTB.

Nordtrønderen er denne perioden valgt inn fra Sør-Trøndelag.

– Ikke overrasket

I motsetning til hva mediedekningen har gitt inntrykk av de siste dagene, er det ikke spesielt overraskende at Sandberg velger å trekke seg som nestleder, ifølge Frps fylkesleder i Sør-Trøndelag, Roy Angelvik. Det var et naturlig neste skritt etter at Sandberg valgte å takke nei til to statsrådsposter og vervet som leder for stortingsgruppen, mener han. Angelvik og Sandberg har hatt tett og jevnlig kontakt, og over lengre tid drøftet nestlederens situasjon.

– Allerede før han takket nei til å bli statsråd, hadde vi samtaler som jeg tolket slik at han var i tenkeboksen. Han mangler ikke motivasjon for å gjøre en jobb for partiet, men for å ofre så mye som han må som statsråd, sier Angelvik til NTB.

Les også: – Flere vil stoppe Sandberg-bok

Angelvik hevder han selv ikke har lest noen omtale av seg selv i Sandbergs bok, og at han heller ikke kjenner til innholdet i den, verken hva gjelder personer eller konkrete hendelser.

Sandberg er «en god venn og en god partikollega», ifølge Angelvik.

Betimelige spørsmål

– Det er betimelig at dere journalister stiller spørsmål rundt om Per har tatt sine beslutninger etter å ha sett utfallet av sonderingene og regjeringsforhandlingene. Men jeg har ingen grunn til å tvile på det han har fortalt meg. Jeg blir veldig overrasket hvis han gir ut boka for å skade partiet, sier han.

Sandberg finner det helt uproblematisk å fortsette som nestleder på oppsigelse frem til landsmøtet i mai. Da vil han trolig gå av på helt ordinært vis, ved ikke å stille til gjenvalg etter 16 år i partiledelsen.

Bakgrunn: – Jeg går av som nestleder

– Jeg er glad han presiserer at han vil fortsette å jobbe i Stortinget som representant og som medlem av utenriks- og forsvarskomiteen. Det er ikke mitt inntrykk at han mangler motivasjon eller har resignert på noen måte. Han har måttet ta et valg og har valgt å gi de hjemme mer tid enn han har gjort de siste årene, sier Angelvik.