Nordmenn fortsatt positive til NATO

Forsvarsminister Ine Eriksen Søreide (H) mener NATO er en bærebjelke i norsk sikkerhets- og forsvarspolitikk. Foto: Håkon Mosvold Larsen (NTB scanpix) Les mer Lukk

Nærmere to av tre spurte mener Norges medlemskap i NATO bidrar til å gjøre landet tryggere. Men skepsisen er større blant kvinner og unge.

I en måling Opinion har gjennomført for Folk og Forsvar, sier 63 prosent av de spurte at NATO-medlemskapet gjør Norge tryggere. Det er en reduksjon på to prosentpoeng fra i fjor.

Kvinner er mer skeptiske til forsvarsalliansen enn menn. Mens 71 prosent av de spurte mennene mener NATO-medlemskap gjør landet tryggere, er bare 54 prosent av de spurte kvinnene enige i dette. I aldersgruppen 18– 34 er kun halvparten av de spurte enige i påstanden.

Andelen spurte som er helt eller delvis enige i at Norge bør delta med styrker i NATO-operasjoner med FN-mandat, ligger på 64 prosent, ned fra 76 prosent i fjor.

Forsvarsminister Ine Eriksen Søreide (H) mener det er betryggende at støtten fortsatt er sterk.

– Samtidig ser vi at målingen gir grunn til bekymring på noen områder, spesielt når det gjelder holdningen til NATO blant kvinner og unge, sier hun.