Obama vurderer å stanse overvåking av allierte

Your browser doesn't support HTML5 video.

Obama om NSA: - Viktigst å beskytte amerikanske borgere Les mer Lukk

USAs president Barack Obama vurderer å sette foten ned for etterretningstjenesten NSAs overvåking allierte utenlandske toppledere. Uttalelser tyder på at amerikanerne nå innser at de kan ha gått for langt.

Senatets etterretningskomité varsler gjennomgang av NSAs virksomhet. Komiteens leder Dianne Feinstein mener presidenten selv må gi grønt lys, før NSA setter i gang overvåking av stats- og regjeringssjefer i land som er allierte med USA.

– Jeg syns ikke USA bør hente inn telefonsamtaler eller eposter til og fra vennligsinnede presidenter og regjeringssjefer, sier Feinstein.

– Obama er nær ved å gi NSA ordre om å slutte å avlytte statslederne for USAs allierte, het det på avisen The New York Times' nettsider tirsdag.

Les også: – USA avlyttet millioner av telefonsamtaler i Spania

Ikke endelig avgjort

Ifølge Det hvite hus er det foreløpig ikke tatt noen endelig avgjørelse om overvåking av vennligsinnede utenlandske ledere.

– Men avsløringen av at et forbud er under forberedelse, er av stor betydning for NSA, skriver New York Times.

– Organisasjonen har nærmest uhemmet kunnet hente inn opplysninger om titalls millioner mennesker verden over. Dette omfattet vanlige mennesker men også statsoverhoder som presidentene i Brasil og Mexico, påpeker avisen.

New York Times spår at det nå vil komme en hissig debatt om hvem som egentlig skal betegnes som «USAs allierte».

– Å forby avlytting av Merkel er enklere enn nekte innsamling av opplysninger for eksempel om de militærstøttede lederne i Egypt, fremholder avisen.

Les også: Handelsavtale mellom USA og Tyskland i fare

Visste ikke

Ifølge The Washington Post visste Obama ikke om overvåkingen av allierte ledere, blant dem Tysklands statsminister Angela Merkel, før i sommer. Dianne Feinstein mener det at presidenten ikke kjente til den angivelige avlyttingen av Merkels mobiltelefon, i seg selv er et stort problem.

Feinstein forsøkte i det lengste å forsvare NSA, skriver nyhetsbyrået DPA. De 15 medlemmene av etterretningskomiteen i Senatet skulle fortsette sine drøftinger av avlyttingssaken tirsdag og torsdag.

18. november skal NSA-saken så tas opp til debatt i Tysklands nasjonalforsamling, Forbundsdagen i Berlin. Tysklands ombud for datasikkerhet Peter Schaar går dessuten inn for at det opprettes et eget tysk granskningsutvalg, skriver avisen Passauer Neue Presse.