Neda-saken utsatt etter dommer-tvitring

Forsvarer Arild Humlen innkalte tirsdag til pressemøte i forbindelse med at Neda-saken er utsatt. Arkivfoto: Stian Lysberg Solum (Scanpix) Les mer Lukk

To ytringer på internett gjorde den utpekte dommeren inhabil i Neda-saken, mener regjeringsadvokaten. Onsdag starter saken med en annen dommer, en dag forsinket.

Tolv år gamle Neda Ibrahim og familien fikk i fjor avslag på asylsøknaden etter å ha bodd i Norge i ti år. I sommer ble de sendt til Jordan. Familiens advokat Arild Humlen forsøker å hjelpe dem tilbake til Norge.

Timer før den prinsipielt viktige saken skulle starte i Oslo tingrett tirsdag, ble saken utsatt på ubestemt tid. Etter at dommeren som skulle avgjøre saken meldte seg syk mandag, ble tingrettsdommer Kim Heger satt til å dømme i saken.

Dette hadde regjeringsadvokaten innsigelser til. Han stilte spørsmål ved den erfarne dommerens habilitet, og Heger trakk seg. Saken startet derfor ikke som planlagt.

Ny dommer

Senere tirsdag ble det klart at tingrettsdommer Arne Lyng overtar som dommer i saken. Dermed kan rettssaken, som er ventet å vare i to dager, starte onsdag. Arne Lyng er ikke registrert på Twitter og har ikke profil på Facebook. Lyng var den ene av to dommere som dømte Anders Behring Breivik til 21 års forvaring i fjor.

I Jordan var familien til Neda i ferd med å forberede reisen fra byen Irbid nord i landet og til Amman da beskjeden om utsettelse kom. De skal vitne over telefon fra den norske ambassaden i landet.

– Jeg vet ikke hva jeg skal si. Det er venting og venting og venting. Bare venting. Jeg vet ikke lenger hva jeg føler, sier moren Rimah Ibrahim til Stavanger Aftenblad.

Bakgrunn: Asylbarnet Neda sendes ut av Norge

– Dette er veldig synd for Neda og hennes familie som lever under uholdbare forhold i Jordan, like ved krigen i Syria og ved en flyktningleir med opp 1,5 millioner flyktninger. Tvangstransporten har vært svært traumatiserende på barna i familien, sier Humlen i et hasteinnkalt pressemøte tirsdag morgen.

To meldinger

Bakgrunnen for inhabiliteten er to meldinger Heger skrev på Twitter 13. juni, da Neda-saken ble diskutert i programmet Debatten på NRK. Tingrettsdommeren la i løpet av programmet, hvor blant andre justisminister Grete Faremo deltok, ut flere ytringer på internett.

To av dem mener regjeringsadvokaten gjør Heger inhabil i Neda-saken.

Den ene ytringen er et svar til noe daværende statssekretær Pål Lønseth skriver: «Det er ikke en rettighet for alle å få bo i Norge» og hvor Heger svarer: «Riktig det, men alle barn som bor i Norge har rettigheter.»

Refset programleder

Den andre ytringen som gjør Heger inhabil etter regjeringsadvokatens oppfatning, er:

«Merkelig hvor lett Faremo slipper unna Neda-saken. Skjerpings Wold!», skriver Heger med adresse til debattleder Erik Wold i NRK.

– Etter min oppfatning er disse meldingen altfor generelle og er knyttet til debattprogrammet og programlederen. Hvis dette skal danne inhabilitet vil det senke terskelen og gjøre det nesten umulig å ha samfunnsengasjerte dommere, sier Humlen tirsdag morgen.

Dommer Kim Heger selv mente meldingene ikke hadde noen betydning.

– Jeg tenkte at disse meldingene ikke hadde noe å si. Men siden dette ikke var min sak i utgangspunktet, valgte jeg å ikke ta noen diskusjon på det da regjeringsadvokaten tok det opp. Derfor valgte jeg å si nei til å ta saken, sier Heger i en kommentar til VG.