Rydder opp etter dødelig storm

Your browser doesn't support HTML5 video.

Sverige herjet av stormen i natt
Opprydningen er i gang etter det voldsomme uværet i Sverige, Danmark og andre nordeuropeiske land. Minst 14 mennesker omkom i stormen.

Ved 3-tiden natt til tirsdag var fortsatt rundt 66.000 svenske boliger uten strøm som følge av stormen Simones herjinger.

På morgenen ventes det store problemer i trafikken i Sør-Sverige, selv om arbeidet med å fjerne nedblåste trær pågår for fullt.

– Det ligger flere hundre trær over veiene, sier Lennart Helsing ved Trafikverket til avisen Aftonbladet.

Ingen er meldt omkommet i stormen i Sverige. Men i Danmark døde en mann da en husgavl raste ut nord på Sjælland, og i tillegg er en lang rekke mennesker skadd.

Les også: Voldsomt uvær herjet Danmark og Sverige

Truffet av takbit

En 32 år gammel kvinne fra Brøndag er fortsatt i livstruende skadd etter at hun ble truffet av en del av et tak.

– Den fløy cirka 50 meter og traff kvinnen, som sto på en altan, forteller Kim Svenningsen, vaktsjef ved Københavns Vestegns Politi.

På Fyn er tre mennesker innlagt på intensivavdeling, og til sammen ble åtte hardt skadd på Danmarks tredje største øy. Over 60 andre fikk mindre alvorlige skader.

Selv om danskene ble hardt rammet av stormen, meldte Vegdirektoratet tirsdag morgen at de fleste veiene er farbare. Øresundbroen og flere andre broer ble stengt under uværet, men alle er blitt åpnet igjen.

Les også: Her blåses fotgjengerne over ende

– Ikke lenger storm

Det svenske meteorologiske instituttet SMHI opplyste natt til tirsdag at Simone ikke lenger er klassifisert som en storm.

Men selv om uværet har svekket seg, ble det fortsatt registrert vindstyrker tilsvarende liten storm i deler av Sverige.

– Det dreier seg om kraftige vinder på opptil 21-22 meter per sekund, sa jourhavende meteorolog Marisol Huaman.

Uværet beveget seg i løpet av natten østover i retning Öland og Gotland. Det var sørvestkysten av Sverige som ble hardest rammet av Simone mandag kveld.

Trær, strømledninger og hustak ble tatt av vinden. Ferja Stena Alegra gikk på grunn, uten at noen kom til skade.

Les også: Den verste stormen på flere år pisker Europa

Døde mens hun sov

Tidligere på dagen raste Simone over Danmark, Nederland, Tyskland, Storbritannia og flere andre land. Flere steder ble det registrert vindkast med orkan styrke.

I Tyskland omkom så mange som syv personer, flere av dem da de ble truffet av fallende trær.

I Storbritannia, hvor uværet kalles St. Jude, meldes det om fire omkomne. En 17 år gammel jente døde da et tre traff huset hvor hun lå og sov i grevskapet Kent, ifølge nyhetsbyrået Reuters.

På øya Belle Ile utenfor kysten av Bretagne ble en 47 år gammel kvinne tatt av en kraftig bølge mens hun var ute og gikk på klippene. Hun ble senere funnet død. I tillegg omkom en syklist i Amsterdam da hun ble truffet av et tre som ramlet over ende.