Voldsomt uvær herjet Danmark og Sverige

«Vindsurfing» på gangveien i Scaniaparken idet stormen drar inn i Malmø fra Øresund mandag ettermiddag. I Sverige har uværet fått navnet Simone, mens den i Storbritannia blir kalt St Jude. Foto: Johan Nilsson / NTB scanpix. Les mer Lukk

Flygende takstein og trær som knakk, gjorde det livsfarlig å bevege seg ute da stormkaoset nådde våre naboland.

Folk i store deler av Danmark stengte dørene og håpet på det beste da den verste stormen på flere år rammet landet.

En mann ble mandag ettermiddag stormens første dødsoffer i Danmark, idet en husgavl raste ut på Gilleleje Havn nord på Sjælland, melder Ritzau.

Både i København, andre deler av Sjælland, Fyn, sørlige Jylland og Lolland-Falster ba politiet innbyggerne om å holde seg inne. All unødig ferdsel ble frarådet.

I Haderslev sør på Jylland ble en kvinne alvorlig skadd da et tak raste sammen, og på Fyn fikk åtte personer alvorlige skader, i tillegg til at 70 fikk behandling for mindre skader.

Se video: Her blåses fotgjengerne over ende

Vindrekord

Svært mange trær gikk i bakken som følge av vindkastene, som enkelte steder hadde hastigheter tilsvarende orkan styrke.

På øya Als ble vindkastene målt til 54 meter i sekundet, noe som er ny rekord i Danmark. Noen av trærne falt over veier og jernbanespor. I tillegg tok vinden med seg store mengder takstein, blikkplater og andre løse deler.

Det samme var tilfellet i Sverige da stormen svenskene har døpt Simone, slo til med full kraft mot sørlige og vestlige deler av landet. Helt i vest, på øya Hallands Väderö, ble det målt vindkast på 42 meter i sekundet.

Trafikk stanset

Svenske myndigheter hadde blant annet forberedt seg på det varslede uværet ved å innstille all tog- og busstrafikk i de berørte områdene.

Trafikverket i Göteborg gikk tidlig mandag ettermiddag ut med en oppfordring til alle om å komme seg hjem raskest mulig. Idrettsanlegg og andre fritidstilbud i Sør-Sverige ble stengt i påvente av uværet som nærmet seg.

Uværet rammet også Stena Lines passasjerferje Stena Alegra, som gikk på grunn utenfor den sørsvenske byen Karlskrona. Det var flere ansatte om bord, men ingen passasjerer. Ferja drev på grunn etter at den slet seg fra ankeret, og en båt ble sendt til stedet for å bistå med nødslep.

Les også: Minst åtte døde i stormen

Stengte bruer

En rekke bruer måtte stenges da uværet var på sitt verste, blant annet Lillebælt- og Storebæltbroen til og fra Fyn, samt Øresundsbroen.

På Københavns lufthavn var vinden en stund så kraftig at hele flyplassen måtte stenges. Det var vanskelig å få trapper ut til flyene, og flere passasjerer ble derfor sittende innesperret. Om lag 1.000 passasjerer og 50 fly ble rammet av stormen.

I København sto dessuten lokaltogene stille ettersom veltede trær sperret linjene hele åtte steder, samtidig som kjøreledninger var revet over.

Les også: Norge slipper trolig unna storstormen

Norge slapp unna

Også i Oslo og Bergen førte uværet til at enkelte flyavganger ble innstilt, men ettersom Norge slapp unna det verste uværet, gikk mesteparten av flytrafikken som normalt.

Det gjorde også ferjene mellom Danmark og Norge, bortsett fra Stena Lines 18.30-avgang fra Oslo til Frederikshavn, som ble innstilt på grunn av tekniske problemer.

Flere omkom

Mandag ble det også meldt at en rekke personer var omkommet i andre vesteuropeiske land, fire av dem i Storbritannia, to i Tyskland, én i Nederland og én i Frankrike. Flere mistet livet som følge av at de ble truffet av trær.

Blant dem var en kvinne som var ute og gikk langs kanalene i Amsterdam og ei 17 år gammel jente i Storbritannia, som døde da et tre falt over campingvogna hun lå og sov i.

I både Storbritannia og Frankrike førte uværet til omfattende strømbrudd, og hundretusener måtte klare seg uten elektrisitet.