Spesialgruppe skal håndtere ransbølgen i Oslo

Flere tiltak skal redusere ransbølgen i Oslo. Det varsler fungerende politimester i Oslo, Roger Andresen. Foto: NTB scanpix. Les mer Lukk

Fungerende politimester Roger Andresen håper raske pågripelser og en ny innsatsgruppe skal få bukt med ransbølgen i Oslo. Natt til mandag var det ingen personran i hovedstaden.

– Det har de siste månedene vært ganske mange personran. Dette er kriminalitet som er alvorlig. Politiet tar disse sakene på alvor fordi vi vet at dette kan gi store konsekvenser for dem som blir utsatt for det sier Andresen.

Antall ran har atter en gang økt kraftig. I september registrerte Oslo-politiet 103 ran. Hittil i oktober har det vært 98 personran.

– Hovedtrekket er at det ofte er flere gjerningspersoner involvert i hvert ran. Gjerningspersonene er oftest norske statsborgere, men mange har utenlandsk bakgrunn. 5 av de 34 antatte gjerningspersonene var under 18 år, opplyser Andresen.

Oppretter ransgruppe

Han varsler forsterket innsats mot personran og viser til en nyopprettet ransgruppe ved Grønland politistasjon.

– Erfaringen vi har tilsier at når vi setter inn ekstra ressurser for rask pågripelse, faller ranstilfellene drastisk, sier Andresen og legger til at det erfaringsmessig er relativt få personer som står bak svært mange av ranene. Han viser også til effekten av spesielle innsatsgrupper mot blant annet boliginnbrudd og lommetyverier.

– Lommetyveriene falt med rundt 20 prosent, og det har vært uker uten et eneste boliginnbrudd. Samtidig gikk oppklaringsprosenten for innbrudd opp fra 1-2 prosent til opp mot 30-40 prosent i perioder, forteller han. For personran ligger oppklaringsprosenten på 18.

Samarbeid med UDI

Politiet skal dessuten bli mer synlig og også drive mer med sivil patruljering. Fengslingspraksisen skal være streng.

Oslo-politiet vil også få i stand en avtale med UDI og Politiets utlendingsenhet som skal bidra til raskere behandling av saker som berører folk som ikke har lovlig opphold i Norge.

Gjerningsmenn som er under 18 år og er norske borgere eller har oppholdstillatelse, skal i utgangspunktet ikke fengsles, men følges tett av et oppfølgingsteam.

– Det skjer er i tett og klokt samarbeid mellom politi og andre myndigheter. Dette er et klokt samarbeid.

Siktet for vold

Om dette vil gjelde også 17-åringen som er siktet for vold mot to ransmenn i helgen, er ikke avklart ennå.

– Den saken etterforskes på Stovner politistasjon fordi siktede bor der, og han avhøres nå i ettermiddag, forteller politimesteren. En 30 år gammel mann, som også ble pågrepet for å ha gått til angrep på de to ranerne, er løslatt.

Les også: 24-åring i varetekt etter barneran

Andresen har stor forståelse for at folk ønsker å gripe inn når de blir vitne til at to voksne menn forsøker å rane en tiåring.

– Samtidig er norsk lov veldig klar på at man ikke kan ta loven i egne hender. Det er politiet nødt til å ta hensyn til, selv om vi kan ha stor sympati med den som griper inn. Vår anbefaling er som alltid å nøye vurdere situasjonen og egne evner og å varsle politiet før man griper inn, formaner politimesteren. Han sier det er opptil etterforskerne å vurdere om den som griper inn har gått for langt.

Sju pågrepet

En 24 år gammel marokkaner er pågrepet og varetektsfengslet for ransforsøket søndag. En 18-åring som ble skadet da to menn grep inn, ligger på sykehus med politivakt.

– Han blir trolig skrevet ut tirsdag, og vil da bli tatt hånd om av politiet, sier Andresen.

Siden torsdag er sju personer pågrepet for personran, inkludert den marokkanske 24-åringen. I samme periode er det begått 16 personran, men natt til mandag ble det ikke meldt om noen ran i hovedstaden.

– Det håper vi fortsetter, sier Andresen.