Solvik-Olsen åpner for norsk-svensk togsamarbeid

Samferdselsminister Ketil Solvik-Olsen (Frp) åpner fo tettere samarbeid med svenskene. Foto: Fredrik Varfjell (NTB scanpix) Les mer Lukk

Samferdselsminister Ketil Solvik-Olsen (Frp) vil ta kontakt med svenske myndigheter for å få i gang en planprosess om jernbaneforbindelsen mot nabolandet.

– Det er naturlig at vi om litt tar kontakt med svenske myndigheter for å se hvordan vi i samarbeid kan utvikle jernbanekoblingen mellom våre to land. Dialogen må komme i gang relativt raskt, sier Solvik-Olsen til NRK.

I dag finnes det nasjonale planer for jernbanebygging i Norge og Sverige, men det finnes ingen felles plan for å modernisere banen mellom de to landene på den mest trafikkerte strekningen.

Det aller meste av godset på vei til Norge går via E6 i dag. Nesten 3.000 vogntog passerer over Svinesund hvert døgn.

Kommunestyrets ordfører i Göteborg, Anneli Hulthén, er oppgitt over manglende samarbeid på tvers av landegrensene for å skape større regioner og bedre flyt av gods og mennesker, og etterlyser nå dette.

– Vi ser at dette behøves. Göteborgere beveger seg på tvers av grensene, mens planleggingskartet for jernbane er «hvitt» utenfor våre grenser. Det er fullstendig umoderne å holde på slik i vår tid, sier Hulthén til NRK.

Høyres Ingjerd Schou og KrFs Knut Arild Hareide er blant norske samferdselspolitikere på Stortinget som mener det bør komme en felles transportplan for flere land i Norden.