OPCW: – Syria la fram våpenplan i tide

FNs kjøretøyer i Damaskus. Organisasjonen for forbud mot kjemiske våpen OPCW, melder at arbeidet foreløpig er i rute. I midten av 2014 skal alle kjemiske stridsmidler være destruert. Foto: Khaled al-Harir / Reuters / NTB scanpix Les mer Lukk

Arbeidet er i rute med å destruere Syrias kjemiske stridsmidler. Så langt har Syria hold planen, melder Organisasjonen for forbud mot kjemiske våpen OPCW i sin ferske rapport.

Planen ble oversendt to dager før fristen løp ut, framgikk det av en rapport fra OPCW søndag. Målet er at de kjemiske stridsmidlene skal være destruert innen midten av 2014.

President Bashar al-Assad og hans regime har fra før av overlevert en liste over sine lagre av og anlegg av produksjon av kjemiske våpen.

OPCWs toppledelse skal nå vurdere dokumentene som regimet i Damaskus har lagt fram, het det videre i organisasjonens månedsrapport.

Sarin

FNs sikkerhetsråd vedtok sin resolusjonen om ødeleggelse av de kjemiske stridsmidlene etter at 1.400 sivile ble drept i et angrep med nervegassen sarin i utkanten av Damaskus 21. august.

Fredag ble det klart at Norge ikke vil ta imot kjemikalier for ødeleggelse. Utenriksminister Børge Brende (H) sa det ikke var noen enkel avgjørelse.

Mangel på tid, anlegg og utstyr er de viktigste grunnene til at Norge ikke vil ta imot kjemiske stridsmidler fra Syria.

Svensk ja

Flere eksperter undrer seg over at knappe tidsfrister og manglende kapasitet skulle tilsi et norsk avslag, slik Utenriksdepartementet skrev fredag

Risikoanalytiker og tidligere våpeninspektør Jørn Siljeholm mener at tidsfristene lett kunne vært omgått ved mellomlagring. Dessuten har USA mobile anlegg som kunne løst oppgaven, fremholder han overfor NTB.

Sverige har allerede tilbudt seg å stille et transportfly til rådighet for frakt av kjemiske stridsmidler ut av Syria. Regjeringen i Stockholm har sagt seg villig til å stasjonere et slikt fly med tilhørende mannskap på Kypros.

OPCW ble tidligere denne måneden tildelt Nobels fredspris for 2013.