Rockelegenden Lou Reed er død

Rockelegenden Lou Reed ble 71 år gammel. Foto: NTB scanpix Les mer Lukk

Mannen som var med på å forme rockehistorien, døde søndag, 71 år gammel.

Fakta om fem viktige Lou Reed-album  

* «Lou Reed» (1972) – Reeds første soloalbum etter Velvet Underground.

* «Transformer» (1972) – Gjennombruddet som soloartist med låter som «Walk on the Wild Side» og «Perfect Day».

* «Berlin» (1973) – Kritikerfavoritt, konseptalbum om to elendige narkomane.

* «New York» (1989) – Kåret av musikkalbumet Rolling Stone til en av de vesentlige musikkutgivelsene på 80-tallet

* «Hudson River Wind Meditations» (2007) – Lou Reeds 20. og siste soloutgivelse.

Lou Reed er kjent fra blant annet Velvet Underground, og regnes som en av rockens fremste pionerer. Reed gjennomgikk en levertransplantasjon i mai, men dødsårsaken er fortsatt ukjent, skriver Rolling Stone.

Musikeren har gjennom 50 år hatt stor innflytelse både som låtskriver og gitarist. Reed har spilt inn plater nesten sammenhengende siden han startet sin platekarriere i den banebrytende rockgruppa Velvet Underground.

Skilte seg ut

Lou Reed ble født i Brooklyn i 1942. Etter college jobbet han som profesjonell låtskriver for et lite plateselskap. På 60-tallet traff Reed musikeren John Cale og sammen dannet de gruppa Primitives, som senere endret navn til Warlocks. Den legendariske gruppa Velvet Underground ble dannet da de møtte gitaristen Sterling Morrison og trommeslageren Maureen Tucker.

Velvet Underground skilte seg ut både med sound og utseende, noe som også førte til at de knyttet en nær forbindelse med kunstneren Andy Warhol. Velvet Underground ble oppløst i 1970.

Les om Oslo-konserten hans i 2010: Sær og sterk konsert

Flere konserter i Norge

Lou Reed gikk videre i karrieren og laget et par soloalbum. Det var albumet «Transformer» fra 1972, med sanger som «Walk on the wild side» og «Satellite of love», produsert av David Bowie, som satte fart på karrieren og gjorde ham til en kjendis.

Lou Reed har besøkt Norge en rekke ganger. Blant annet i 2003 da han spilte i Oslo Konserthus, i april 2005 spilte han i Grieghallen i Bergen, i 2006 spilte han på Norwegian Wood og 2010 spilte han på nytt i Bergen.

Hør Lou Reed fremføre «Perfect Day» her: