Listhaug må svare på nye krav om innsyn

Landbruks- og matminister Sylvi Listhaug presses om kundelisten hennes i PR-byrået First House. Foto: Cornelius Poppe / NTB scanpix Les mer Lukk

Kravene om innsyn i landbruksminister Sylvi Listhaugs (Frp) kundeliste øker i styrke. I tillegg til «å peke nese» må hun også svare.

– Det er bare å peke nese, sa Listhaug i samtale med sine partifeller da hun under helgens landsstyremøte i Frp fortalte om et møte hun skal ha med matvarekjedene mandag.

Replikken ble fanget opp av NRK og vist i Dagsrevyen. Listhaug forklarte utsagnet som humor overfor partikolleger som synes listesaken er overdrevet.

Overfor NTB gjorde hun det klart at vurderingen om å holde kundelistene hemmelig står fast.

– Jeg har skrevet under på en kontrakt, lød begrunnelsen.

Les også: Listhaug møter matvarekjedene

Ny rolle

Den kontrakten er imidlertid irrelevant nå, repliserer stortingsrepresentant og medlem av kontroll- og konstitusjonskomiteen Per Olaf Lundteigen (Sp).

– Listhaug er i en annen rolle nå. Som statsråd står hun ansvarlig overfor Stortinget, og Stortinget er ansvarlig overfor velgerne. Jeg har bedt om innsyn i kundelisten fordi jeg mener den er et offentlig dokument så lenge hun som statsråd har levert den til departementsråden. Tidligere avtaler med tidligere arbeidsgivere er i denne sammenheng ikke relevant, sier Lundteigen til NTB.

Han sendte fredag et brev til statsråden gjennom Stortingets presidentskap. Svaret skal komme innen tre dager.

– Det er statsråden, og ikke noe embetsverk, som skal svare, presiserer Lundteigen.

Forskere: – Listhaug er svekket

Tidligere kunder

Blant deltakerne på mandagens møte er minst en av Listhaugs kunder fra hennes tid som rådgiver i First House, nemlig Rema 1000.

Så sent som etter at regjeringserklæringen fra Sundvollen var klar, gjorde Listhaug en vurdering overfor Rema 1000 om søndagsåpne butikker. Det er ikke kjent om hun har inngått i Rema-teamet i First House.

Også representanter fra NorgesGruppen, ICA og Coop kommer på møtet hos landbruks- og matministeren.

Ifølge VG har også Coop Norge kjøpt tjenester av First House, i tillegg til blant andre Orkla, Coca-Cola, Norges Bondelag og Dagligvareleverandørenes forening.

Ingen hjemmel

Lundteigen understreker at kravet om å få se kundelisten er løsrevet fra debatten om ivaretakelsen av statsrådens habilitet overfor tidligere kunder i First House.

– Hun har selv sagt at hun regner med å bli inhabil i forhold til tidligere kunder. Det er uhørt at en avtale med hennes tidligere arbeidsgiver skal avgjøre Stortingets mulighet til å føre kontroll med dette, sier han til NTB.

Jussprofessor Jan Fridtjof Bernt sier at det ikke finnes noen lovhjemmel for å holde Listhaugs kundeliste hemmelig.

– I det øyeblikk Listhaug var nødt til å levere lista til departementsråden, gjelder ikke lenger privatrettslige avtaleregler mellom Listhaug og First House. Nå er det regler om offentlighetsloven og forvaltningsloven som avgjør om man kan eller ikke kan skjerme disse opplysningene. Med unntak av eventuelle enkeltopplysninger som kan være av vesentlig konkurransemessig betydning, er listen å regne som et offentlig dokument, sier Bernt til NRK.

Frykter krav

Departementet avviste søndag at det gjøres noen ny vurdering av spørsmålet om innsyn i kundelisten.

– I den grad et slikt inntrykk har oppstått, er det feil. Det vi gjør, er å ta stilling til de nye henvendelsene som er kommet, sier seniorrådgiver Ståle Norang i Landbruks- og matdepartementet til NTB.

Listhaug sa sent lørdag kveld at et brudd på hennes kontrakt med First House kan gjøre at hun holdes erstatningspliktig.

– Jeg tror ikke Norge ønsker en landbruks- og matminister som det første en gjør er å bryte en avtale som innebære at jeg må i rettssak og kan bli erstatningspliktig, sa hun til NRK.