– Overvåkede ledere bør kreve mappene sine

USA overvåker mer enn alle andre fordi de kan. Men president Barack Obama vil sikre at landet i framtiden kun innhenter den informasjonen som er nødvendig for å sikre seg mot terror. Foto: REUTERS/Larry Downing / NTB scanpix Les mer Lukk

Ledende politikere som har vært utsatt for amerikansk overvåking, bør få kreve å se mappene sine, mener Mexicos tidligere utenriksminister.

Rosario Green var utenriksminister i Mexico fra 1998 til 2000. Hun mener at allierte land som har blitt overvåket av National Security Agency (NSA) i USA bør kreve å få utlevert den registrerte kommunikasjonen.

– Jeg vil be om å få se den kommunikasjonen de har registrert på meg, og jeg antar de vil utlevere den, sier hun i et intervju med nyhetsbyrået AFP.

Overskygget

Avsløringen av det som ser ut til å være omfattende overvåking fra amerikansk side har ført til skarpe reaksjoner blant europeiske ledere. Saken overskygget fullstendig EU-toppmøtet i Brussel denne uken.

Overvåkingen skal ifølge avisa The Guardian ha rammet 35 stats- og regjeringssjefer, deriblant Mexicos president Enrique Pena Nieto og Brasils statssjef Dilma Rousseff.

Amerikanske ambassadører verden over har blitt innkalt til vertslandets utenriksdepartement med krav om forklaring på den påståtte overvåkingen.

Nødvendig informasjon

President Barack Obamas nasjonale sikkerhetsrådgiver, Lisa Monaco, skriver i et innlegg i USA Today lørdag at USA i framtida vil sikre at landet innhenter den informasjonen som er nødvendig av sikkerhetshensyn, og ikke kun overvåker fordi det er teknisk mulig.

Monaco legger ikke skjul på at amerikanske sikkerhetsmyndigheter samler inn informasjon verden rundt for å «beskytte våre borgere, våre allierte og våre land».

– Det gjør alle land i hele verden, skriver hun.

Misunnelige

Frankrikes tidligere utenriksminister Bernard Kouchner mener at det er omfanget av overvåkingen som nå er avslørt som sjokkerer.

– La oss være ærlige. Vi avlytter, vi også. Alle lytter på alle andre. Men vi har ikke de samme mulighetene som USA, og det gjør oss misunnelige, sier Kouchner ifølge nyhetsbyrået AP.