Saudiarabisk aksjon for kvinner bak rattet avlyst

Your browser doesn't support HTML5 video.

Saudiarabiske kvinner kjører bil i protest
Saudiarabiske kvinner nekter å gi opp kampen for retten til å kjøre bil. Men den planlagte protestaksjonen lørdag, der kvinnene ville sette seg bak rattet, ble avlyst.

Planene ble lagt til side etter advarsler fra regjeringens side, opplyste en av aktivistene. Nå legger de opp til en mer langsiktig kampanje for lik rett til førerkort i det eneste landet som i dag har lovforbud mot at kvinner kjører bil.

– Av forsiktighet og respekt for advarslene fra innenriksdepartementet, ber vi kvinner om ikke å kjøre likevel. Vi endrer det som skulle vært lørdagens initiativ til en kampanje uten sluttdato for retten til bilkjøring, sa Najla al-Hariri til nyhetsbyrået AFP.

Truet med straff

General Mansur al-Turki, som er talsmann for innenriksdepartementet i Riyadh, kom før helgen med en streng advarsel til kvinnene. – Det er vel kjent at kvinner ikke har lov til å kjøre bil i Saudi-Arabia, og de som bryter forbudet, vil bli straffet, fastslo han.

Turki gjorde det klar at trusselen ikke bare gjaldt kvinner som faktisk kjørte bil, selv de som undertegnet et opprop på internett om rett til førerkort, risikerte straff, sa han i et intervju med avisen Al-Hayat.

At kvinner nektes å kjøre bil, er ingen pussighet men et brudd på menneskerettighetene, mener organisasjoner som Amnesty International og Human Rights Watch. Said Boumedouha i Amnesty mener forbudet er symptom på en kvinnediskriminering som går langt dypere.

Trakassert

– Saudiarabiske myndigheter fortsetter å plage og skremme kvinnelige aktivister. Kvinnene blir trakassert over telefon og på internett, de blir nektet reisetillatelse, de kan bli arrestert og de blir truet til å undertegne løfter om ikke å kjøre bil, sier Boumedouha til nyhetsbyrået AFP.

Forbudet mot at kvinner kjører bil kan komme til å falle sammen av seg selv, antyder byrået. For de siste par ukene er det dukket opp flere videoopptak på internett sin viser kvinner som kjører, og det attpåtil like bra som noen mann.

Men så sent som i 2011 ble flere kvinner arrestert for å ha kjørt bil og for å ha lagt ut opptak av dette på nettet. Blant dem var Manal a-Sharif, en av arrangørene bak det som skulle vært en storstilt protestaksjon lørdag, men som altså ble avlyst. (©NTB)