Orkan truer briter og svensker

Urolig sjø ved Lindesnes fyr da «Emil» rammet Norge i fjor. Nå ventes en orkan å ramme blant annet Sør-Sverige. Illustrasjonsfoto: Tor Erik Schrøder / Scanpix Les mer Lukk

En høstorkan er på vei mot Storbritannia og kan i neste uke komme til å ramme Sør-Sverige. Vindhastighetene i uværet vi nå opp i 31 til 36 sekundmeter, advarer meteorologer.

Britiske meteorologer advarer om fare for ekstremvær i England og Wales, meldte nyhetskanalen Sky News lørdag. Sveriges meteorologiske institutt SMHI har varslet landets myndigheter om at værsystemet kan nå sørsvenske områder natt til tirsdag.

Vindhastighetene i uværet vil nå opp i 31 til 36 sekundmeter, advarer meteorologer. På Beauforts skala går grensen for orkan fra 32,7 sekundmeter.

– Dette lavtrykket går sør for Norge. Det kommer inn over De britiske øyer, Danmark og Sør-Sverige. Der kan det bli full storm eller i verste fall orkan, sier vakthavende meteorolog Børje Johansson ved Meteorologisk institutt til NTB.

Johansson sier at det kommer til å blåse opp til en veldig kraftig sør-sørvest vind. Han legger til at det ikke ser fullt så ille ut i Skagerrak som trafikkeres av ferjene mellom Norge og Danmark og Tyskland.

– Natt til tirsdag kan det kanskje bli en vestlig storm sør i Skagerrak, sier meteorologen.

Et lavtrykksområde ventes da å dra inn over landsdelen Götaland, den sørlige delen av Sverige, og fortsette nordover mot midtsvenske Svealand. – Det ser ut til at vi har svært sterk vind i vente, sier SMHI-meteorologen Sofia Söderberg til Sveriges Radio.

Götaland og den sørøstre delen av Svealand vil trolig bli hardest rammet, tilføyer Söderberg. Det er uvanlig at SMHI går ut med advarsler så lang tid før et uvær, men instituttet valgte altså å advare myndighetene allerede lørdag.

Britene må fra mandag morgen av forberede seg på voldsom vind som kan føre til at trær knekker, kraftledninger faller ned og vei- og jernbanetrafikken får problemer. I enkelte kystområder kan det bli vind på opp til 36 sekundmeter. (©NTB)