Ungdom har ranet 59 personer i Oslo på to uker

Oslo opplever en ransbølge i høst. På mindre enn to uker har politiet fått meldinger om 54 ran. Det yngste offeret er en 12 år gammel gutt, det eldste en 69-årig kvinne.

I oktober er det i gjennomsnitt begått nesten fire ran daglig. Til sammen har 59 personer opplevd å bli ranet, skriver Aftenposten.

I alt 17 personer er mistenkt eller siktet for 13 ran. I fire av sakene er det flere mistenkte og siktede. Fra januar til oktober i år har Oslo hatt 686 ran mot 655 tilfeller i fjor.

Unge ranere

Stovner politidistrikt har ti ferske ransaker på bordet. Alle i løpet av 14 dager i oktober. Mellom to og fire personer er gjerningsmenn. I noen av tilfellene truer de med kniv mot mage eller ansikt, andre ganger angriper de bakfra og legger ofrene i bakken. De kommer også med sterke trusler. Samtlige ran har skjedd på kveldstid og i helgene.

– Alle ransmennene er gutter og av utenlandsk opprinnelse. De er mellom 16 og 20 år, mens de fornærmede er mellom 16 og 67 år, sier John Roger Lund, stasjonssjef ved Stovner politidistrikt, til Aftenposten.

Truer familien

Politioverbetjent Anne Alræk Solem sier at ranerne truer med å ta offeret eller vedkommendes familie.

– Vi håper likevel folk vil melde ifra. Erfaringer viser at truslene blir borte når politiet får vite om dem. Da går «luften ut av ballongen» hos dem som har fremsatt dem, sier Alræk Solem.

Ranerne går etter verdigjenstander og truer til seg dyre merkeklær og særlig mobiltelefoner. Ranerne tjener ifølge politiet mellom 1.000 og 1.500 kroner på å videreselge en mobiltelefon.

Oslo-politiet opplyser lørdag morgen til NTB at de ikke har fått meldinger om noen ran i Oslo natt til lørdag. Men på Tøyen opplevde en person at noen tok telefonen han hadde i hendene og løp fra stedet. I slike tilfeller regnes saken som et grovt tyveri. (©NTB)