Journalist hevder USA overvåker Norge

Den amerikanske journalisten Glenn Greenwald hevder han sitter på dokumenter som viser at USA har overvåket Norge. Foto: REUTERS/Ueslei Marcelino/NTB scanpix Les mer Lukk

Journalisten Glenn Greenwald, som står bak overvåkingsavsløringene basert på dokumenter fra Edward Snowden, sier han har dokumenter som viser at Norge ble overvåket av USA.

Fakta om utviklingen i overvåkingssaken  

* 5. juni: Den britiske avisen at The Guardian skriver at den amerikanske etterretningsorganisasjonen NSA har overvåket all mobiltrafikken til teleselskapet Verizon.

* 6. juni: The Guardian og amerikanske Washington Post meldte at NSA har direkte tilgang til data fra nettgigantene, Microsoft, Yahoo, Google, Facebook, PalTalk, AOL, Skype, YouTube og Apple.

* 7. juni: President Barack Obama forsvarer overvåkingen, som han hevder er «balansert» mot respekten for privatlivets fred.

* 9. juni: Varsleren bak lekkasjene, Edward Snowden, som befinner seg i Hongkong, står fram i mediene.

* 11. juni: EU krever forsikringer fra USA om at deres borgeres rettigheter ikke er krenket.

* 12. juni: Snowden opplyser til Hongkong-avisen South China Morning Post at amerikanske myndigheter står bak omfattende hacking av datamaskiner i Kina og Hongkong siden 2009.

* 22. juni: USA sikter Snowden for spionasje og krever ham utlevert fra Hongkong.

* 23. juni: Snowden forlater Hongkong og reiser til Moskva.

* 24. juni: USA ber Russland utlevere Snowden.

* 2. juli: Snowden søker fra Moskva asyl i 20 land, deriblant Norge.

* 3. juli: Flyet til Bolivias president Evo Morales tvinges ned i Østerrike på vei hjem fra Moskva, etter mistanke om at Snowden er om bord.

* 1. august: Snowden får innvilget et års midlertidig asyl i Russland, etter at han har måttet gi opp å ta seg til Nicaragua eller Venezuela der han alt er tilbudt asyl.

* 16. august: Washington Post trykker opplysninger om at NSA de siste to årene har gått ut over sine fullmakter i flere tusen tilfeller.

* 19. august: Brasilianske David Miranda, samboeren til amerikanske journalisten Glenn Greenwald som først publiserte avsløringene i The Guardian, blir holdt tilbake og avhørt i ni timer på Heathrow-flyplassen i London.

* 20. august: Etter press fra britiske myndigheter ødelegger The Guardian harddisker som inneholdt filer med lekkede dokumenter.

* 2. september: Myndighetene i Brazil og Mexico ber USA om en forklaring etter påstander om at amerikansk etterretning har overvåket presidentene i de to landene.

* 20. september: Det britiske etterretningstjenesten GCHQ, som samarbeider tett med amerikansk etterretning, har stått bak datasnoking mot det belgiske teleselskapet Belgacom, som har flere EU-institusjoner som kunder, ifølge dokumenter det tyske nyhetsmagasinet Spiegel har fått tilgang til. En operasjon mot selskapet er nevnt i dokumenter Snowden har lekket.

* 16. oktober: Greenwald opplyser at han sluttet i The Guardian etter å ha fått «sitt livs tilbud», som skal være muligheten til å starte et nytt medieselskap.

* 21. oktober: Den franske avisen Le Monde skriver at NSA overvåket over 70 millioner telefonsamtaler i Frankrike i perioden 10. desember i fjor til 8. januar i år.

* 23. oktober: Den tyske statsministerens kontor sier de har opplysninger som tyder på at USA har avlyttet Angela Merkels mobiltelefon.

* 24. oktober: Tysklands regjering kaller inn USAs ambassadør for å protestere mot den angivelige avlyttingen. (Kilde: BBC, The Guardian, NTB)

– Ja, jeg har hemmelige Snowden-dokumenter som viser at Norge er blitt overvåket av NSA. Men foreløpig vet jeg ikke hvor sensitive dokumentene er, eller om de gjelder både personer og norske selskaper, forteller Glenn Greenwald i et intervju med Dagbladet.

Den amerikanske forfatteren og journalisten skriver for den britiske avisen The Guardian. Hans overvåkingsavsløringer, basert på dokumenter fra varsleren Edward Snowden, har hisset opp vestlige statsledere og gjort livet surt for USAs president Barack Obama.

Les også: – Snowden-lekkasjene de verste i USAs historie

Men USAs National Security Agency (NSA) har ikke bare spionert på de store nasjonene, som Frankrike, Italia, Tyskland og Brasil. Også Norge er utsatt for amerikansk spionasje, ifølge Greenwald. Han sier videre at det kommer flere avsløringer:

– Jeg har klart å sette sammen et team som jobber med å sortere dokumentene. Det er snakk om titusener av dokumenter. I tillegg er de brukket opp i deler, de er teknisk vanskelige og hvert dokument er som et puslespill. Derfor har jeg til nå konsentrert meg om de store nasjonene, sier Greenwald.

Les også: Britisk etterretning frykter offentliggjøring og debatt

The Guardian meldte torsdag at amerikansk etterretning kan ha avlyttet 35 statsledere. Blant dem skal være Tysklands statsminister Angela Merkel. (©NTB)