Nye Snowden-avsløringer kan skape vansker for Norge

Den amerikanske avhopperen Edward Snowden, som tidligere jobbet for amerikansk etterretning, sitter på over 30.000 topphemmelige dokumenter. Foto: Reuters/NTB scanpix Les mer Lukk

Den amerikanske avhopperen Edward Snowden kan skape problemer for forholdet mellom Norge og Russland.

Ifølge Washington Post advarer nå USA samarbeidende etterretningstjenester i flere land mot nye avsløringer fra Snowdens side.

Den amerikanske avhopperen, som har søkt tilflukt i Moskva, sitter ifølge avisens kilder på over 30.000 topphemmelige etterretningsdokumenter. Mange av dem omhandler samarbeidet mellom etterretningstjenestene i USA og andre land.

Dokumentene skal blant annet avsløre amerikansk etterretningsvirksomhet rettet mot Russland, drevet fra et alliert NATO-land.

– Programmet har skaffet til veie verdifull etterretning for USAs flyvåpen og marine, sier en kilde til avisen.

Les også: Her viser Snowden seg for første gang siden flukten

Sentral rolle

Norge har opp gjennom årene spilt en sentral rolle i USAs etterretningsvirksomhet rettet mot Russland, noe en rekke installasjoner for signaletterretning i Nord-Norge har vitnet om.

Blant installasjonene er Globus II-radaren i Vardø, som eies og drives av USA, men som formelt opereres av norsk E-tjeneste.

Offisielt benyttes radaren til overvåking av verdensrommet og i forskningsøyemed, mens det fra russisk side hevdes at den er en sentral brikke i USAs såkalte rakettskjold.

Se også: Barack Obama er bitter over at Edward Snowden fikk asyl i Russland

Frykter russisk svar

Det er ikke kjent hvilke land som omtales i dokumentene Snowdon hevdes å sitte på, men ifølge Washington Post vil avsløringene som kommer trolig få følger.

– Får russerne vite om dette, er det ikke vanskelig for dem å iverksette tiltak for å stanse det, sier en kilde til avisen.

Avisen omtaler også dokumenter som avslører amerikansk etterretning rettet mot Kina og Iran, i noen tilfeller også med bistand fra land om offisielt ikke står på god fot med USA.

Les også: Følelsesladet da Snowden fikk besøk av sin far

Advarer

The Office of the Director of National Intelligence, som har det overordnede ansvaret for USAs 16 forskjellige etterretningsorganisasjoner, har advart de land det gjelder om hvilke ubehageligheter som ligger gjemt i dokumentene Snowdon er i besittelse av.

Bare det å overbringe advarsler, er til tider svært følsomt i enkelte land. Bare et fåtall har ofte vært orientert om det topphemmelige etterretningssamarbeidet med amerikanerne, og selv utenriksdepartementet i landet har til tider vært holdt utenfor, skriver avisen.

Les også: – Nye lekkasjer i vente, sier Snowdens far

Ingen kommentar

Verken Forsvarsdepartementet eller E-tjenesten ønsker å kommentere saken og svare på om Norge er blant de land som nå er advart av amerikanerne.

– Etterretningstjenesten ønsker ikke å kommentere denne saken, sier en talsmann for forsvarssjefen, oberst Dag Rist Aamoth, til NTB.

Ingen vil heller si om Norge nå har grunn til å frykte avsløringer som kan skade vårt forhold til Russland.