USA kan ha overvåket flere toppolitikere enn Merkel

Tyskland statsminister Angela Merkel skal ha fått telefonen avlyttet av USA. Det samme skal ha skjedd med tusenvis av franskmenn. Her møtes Merkel og Frankrikes president Francois Hollande under EU-toppmøtet. Foto: Guido Bergmann (Reuters) Les mer Lukk

Amerikansk etterretning har overvåket telefonsamtalene til 35 internasjonale ledere, skriver den britiske avisen The Guardian. Eksperter utelukker ikke at også norske politikere kan ha vært omfattet.

Det skapte furore i Tyskland da tidsskriftet Der Spiegel skrev at statsminister Angela Merkels mobiltelefon skal ha blitt overvåket av den amerikanske etterretningstjenesten NSA.

Torsdag viser britiske The Guardian til et hemmeligstemplet dokument fra den amerikanske varsleren Edward Snowden, og de skriver at amerikanerne også har overvåket telefonsamtalene til en rekke andre topper.

Ingen navn

Ingen av lederne blir imidlertid navngitt. Numrene skal NSA ha fått fra en tjenestemann i et annet statsorgan, skriver avisen.

Dokumentet hadde 200 telefonnummer til politiske og militære ledere, og det var både direkte-, mobil-, faks- og hjemmetelefonnummer som ble oppgitt. 43 av numrene hadde ikke vært tilgjengelig for NSA tidligere.

Les også: Eksperter: USA kan ha overvåket Norge

Snowden-dokumentet er fra 2006 og sier at avlyttingen hadde gitt «lite etterretning å melde».

Merkel ga torsdag USA klar beskjed om at man ikke spionerer på venner. Tilliten må nå gjenoppbygges, sa hun etter å ha ringt Barack Obama for å be om en forklaring.

Overvåket Rousseff

Det var Der Spiegel som oppdaget at Merkels telefonnummer sto på et amerikansk dokument de hadde innhentet, sier en tysk tjenestemann til Reuters. Tyskerne konfronterte dermed amerikanske myndigheter med dokumentet, og mente det var et alvorlig tillitsbrudd mellom to samarbeidende nasjoner.

I midten av september avlyste Brasils president Dilma Rousseff sitt planlagte statsbesøk i USA, nettopp på grunn av spionasje mot henne. USAs president Barack Obama forsøkte å berge turen under en 20 minutter lang telefonsamtale med Rousseff, men han klarte ikke å overbevise den brasilianske presidenten. Hun skulle besøkt Det hvite hus 23. oktober.

Les også: Merkel gir Obama klar beskjed

Spenning

Det hvite hus har ikke svart på The Guardians spørsmål om de siste opplysningene, men heller vist til en uttalelse de ga tidligere torsdag.

– NSA-avsløringene har helt klart skapt spenning i forholdet vårt til noen land, og vi håndterer det gjennom våre diplomatiske kanaler, sa pressekontakt Jay Carney da.

– Dette er svært viktige forhold både økonomisk og for sikkerheten vår, og vil skal jobbe for å opprettholde så tette bånd som mulig, sa han.

NATO

Den overvåkingen som amerikanske myndigheter angivelig har hatt av Tysklands statsminister, kan også ha skjedd mot Norge, tror Torgeir Waterhouse i IKT Norge.

– At vi er medlemmer av NATO betyr ikke nødvendigvis at vi har sammenfallende interesser i alle saker, sier Waterhouse til VG.

Han får støtte av Gisle Hannemyr, lektor ved Institutt for informatikk ved Universitetet i Oslo.

– Jeg blir ikke overrasket hvis USA ønsker å vite mer også om vurderingene til norske myndigheter enn det de kan lese i avisen, sier Hannemyr til VG.

Bakgrunn: USA kan ha avlyttet Merkels mobiltelefon

Stipendiat Hilmar Langhelle Mjelde ved Institutt for sammenlignende politikk ved Universitetet i Bergen tror imidlertid ikke at Norge er blant de mest interessante landene for USA.

– Vi kan ikke utelukke det, men jeg tror ikke at Norge er et av de viktigste og mest interessante landene for USA å overvåke, sier han til TV 2.