Merkel gir Obama klar beskjed

Tysklands statsminister Angela Merkel forteller pressen utenfor EU-toppmøtet at hun ikke er fornøyd med at tilliten mellom USA og Tyskland er blitt dårligere etter opplysningene om mulig overvåking av telefonen hennes. FOTO: François Lenoir (Reuters) Les mer Lukk

Slikt gjør man ikke mot venner, er Angela Merkels beskjed til Barack Obama. Europas mektigste er slett ikke fornøyd med verdens mektigste.

– Vi trenger tillit blant allierte, og den tilliten må nå gjenvinnes, sa den tyske statsministeren på vei inn til EUs toppmøte i Brussel torsdag.

Det er oppslag i tidsskriftet Der Spiegel som har opprørt Tyskland og EU. Ifølge opplysningene der skal den amerikanske etterretningstjenesten NSA ha avlyttet Merkels mobiltelefon.

– Å spionere på venner, det gjør man bare ikke, slår Merkel fast og sier dette dreier seg om alle tyske borgeres rettssikkerhet.

Les også: Merkel kaller USAs ambassadør inn på teppet

Overskygget

Spionasjesaken har fullstendig overskygget møtet mellom EUs stats- og regjeringssjefer i Brussel, der økonomi og digital fornying opprinnelig var viktigste temaer.

Så kom flyktningkatastrofene i Italia og migrasjon inn på agendaen, men også flere hundre dødsfall utenfor øyene Lampedusa og Sicilia har havnet i skyggen av anklagene mot USA.

Også flere millioner franske telefonsamtaler skal ha blitt avlyttet, og franske François Hollande kommer til å ta opp saken på toppmøtet i forbindelse med arbeidet med nye personvernregler i EU. Det er et arbeid som går langsomt, men som har fått fornyet oppmerksomhet i kjølvannet av alle oppslagene om amerikansk overvåkingsvirksomhet.

Les også: Obama: - USA overvåker ikke Merkel

Ikke akseptabelt

– Jeg bruker alltid denne telefonen med utgangspunkt i at den blir avlyttet, spøkte irske Enda Kenny med mobiltelefonen i hånden på vei inn til torsdagens møte, mens danske Helle Thorning-Schmidt understreker at hun ikke har grunn til å tro at hun blir avlyttet.

– Vi kan ikke akseptere systematisk spionering, uansett hva det er, sier Belgias statsminister Elio Di Rupo.

– Jeg støtter Merkel fullt ut i hennes klage om at dette ikke er akseptabelt, fremholder Nederlands Mark Rutte.

EU-parlamentets president, tyske Martin Schulz, mener frihandelsforhandlingene med USA bør stilles i bero som følge av anklagene. Visse standarder må innfris om det skal være noe poeng å snakke sammen, er budskapet fra parlamentslederen.

Bakgrunn: - USA kan ha avlyttet Merkel

Ringte

Merkel og Hollande var ventet å møtes på sidelinjen i Brussel for å diskutere avsløringene knyttet til landenes deres.

Merkel har selv ringt president Barack Obama og krevd en avklaring. Den avklaringen virker foreløpig å være litt uklar.

Obama skal ha forsikret Merkel om at USA ikke overvåker eller vil overvåke den tyske statsministerens kommunikasjon, men Det hvite hus har ikke kommentert om hun har blitt overvåket tidligere.

Samtidig skriver tyske medier at Merkels avlyttede mobil ikke skal ha vært klarert som sikker, og at hun som statsminister plikter å kun bruke sikkerhetsgodkjente telefoner.