Anundsen: «Ny» straffelov skal på plass

Justisminister Anders Anundsen (Frp) er fast bestemt på å innføre straffeloven som Stortinget vedtok i 2005. Foto: Gorm Kallestad \NTB scanpix Les mer Lukk

Stortinget vedtok en ny straffelov i 2005. Den er ennå ikke innført i sin helhet. – Vanskelig å akseptere, mener justisminister Anders Anundsen (Frp).

Forgjengerne Knut Storberget og Grete Faremo kom til kort, men Anundsen setter alt inn på å avslutte det som fra utsiden arter seg som noe av en farse.

– Det er vanskelig for en nyslått justisminister å akseptere at Stortinget som lovgivende forsamling må vente på en IKT-reform for at deres lovvedtak skal tre i kraft, sier han til NTB.

Den ferske Frp-statsråden har alt bedt sine ansatte i departementet om å se på saken med nye øyne for å vurdere hvordan arbeidet kan forseres.

– Jeg har bedt om en gjennomgang, så får vi se hva slags muligheter som finnes. Det er min jobb å få dette på plass så fort det praktisk lar seg gjøre, sier Anundsen.

Les også: Hadia Tajik kaller Anundsen inn på stortingsteppet

Store kostnader

På spørsmål om det vil være et nederlag for ham om straffeloven av 2005 ikke er innført i løpet av ett års tid, svarer han kontant nei. Anundsen kjenner godt til vanskelighetene om de rødgrønne hadde med oppgaven han nå skal ta fatt på.

Årsaken til forsinkelsene er at politiet datasystemer er foreldet og ikke snakker godt nok sammen. I 2010 hevdet Politidirektoratet at alt skulle kunne være på plass i løpet av ett drøyt års tid. Nå er anslaget satt til 2017 – forutsatt at det settes av tilstrekkelig med midler. Prisen har økt fra rundt 30 til nærmere 100 millioner, har VG tidligere kunnet fortelle.

Høyre og Fremskrittspartiet har gått høyt på banen i sakens anledning, og kritikken mot de to Ap-statsrådene som har styrt Justisdepartementet siden 2008 har vært hard. Høyres tidligere justispolitiker Andre Oktay Dahl slo i vår fast at Stortinget på det nærmeste var blitt feilinformert av statsråd Faremo.

Les også: - Jeg ble helt satt ut da Siv ringte

Beredskap

37 år gamle Anders Anundsen ble for alvor et navn i nyhetene da han ledet 22. juli-høringene på Stortinget. Erfaringene fra behandlingen av Gjørv-kommisjonens rapport tar han med seg inn i sin nye jobb.

– Jeg har bedt om å få en oversikt over status når det gjelder de kritiske punktene som rapporten og Stortingets arbeid identifiserte innenfor Justisdepartementets ansvarsområde.

– Beredskap omfatter mange forskjellige deler av mitt ansvarsområde. Jeg tar Gjørv-kommisjonens rapport på alvor og også det som kom fram gjennom Stortingets arbeid. Jeg mener vi burde ha kommet lenger, sier han.

Ifølge Anundsen er nøkkelordene samhandling, grunnbemanning, ressurser og lederskap under kriser.

– Det er gjort mye, men det gjenstår en god del. Det handler om bevisstgjøring og ledelse. Vi må ha systemer som fungerer når ting skjer. Dette er noe jeg legger stort trykk på fra starten av, sier han.