Sigrids foreldre forberedt på anke

Sigrid-saken: F.v.: foreldrene Ingrid Ruth Giskegjerde, Tom Schjetne og bistandsadvokat Harald Stabell til stede i sal 250 i Oslo tinghus på siste dag av rettssaken mot mannen som er tiltalt for å ha bortført og drept Sigrid Giskegjerde Schjetne sommeren 2012. Foto: Håkon Mosvold Larsen / NTB scanpix Les mer Lukk

Foreldrene til Sigrid Giskegjerde Schjetne er forberedt på at den drapstiltalte 38-åringen vil anke dommen som faller i Oslo tingrett fredag.

Den tre uker lange rettssaken mot ålesundsmannen tidligere i høst ga ikke foreldrene svar på hvorfor og hvordan datteren deres døde. De sitter derfor igjen med mange spørsmål, som de kanskje ikke vil få svar på noen gang.

Sigrid forsvant natt til 5. august i fjor og ble funnet død en måned seinere. Selv om den tiltalte har knyttet seg selv svært tett opp til forsvinningen av 16-åringen gjennom forklaringene sine, nekter han konsekvent å ha drept henne.

Mannens ofte tvilsomme forklaringer og teorier om hva som kan ha skjedd den natten Sigrid forsvant, var flere ganger tydelig drøy kost for foreldrene som fulgte saken i Oslo tingrett.

Tiltalte er opptatt av å få fram at han ikke har psykiske plager. Han mener han ikke er utilregnelig. Derfor er det mulig at han vil anke dommen dersom han dømmes til tvungent psykisk helsevern.

Foreldrene er forberedt på at utfallet vil bli anket, sier deres bistandsadvokat Harald Stabell.

– De vil også være til stede i retten når dommen leses opp fredag, sier Stabell til NTB.

Tvil om tilregnelighet

Det er to ulike konklusjoner om tiltaltes tilregnelighet blant de tre sakkyndige. Det er altså åpenbar tvil knyttet til hans mentale helsetilstand, og derfor la påtalemyndigheten som forventet ned påstand om overføring til tvungent psykisk helsevern.

– Etter mitt syn peker de opplysningene vi har om hans bakgrunn, det han selv forklarer og det han er opptatt av, i retning av at vi har å gjøre med en psykisk syk mann, sa assisterende statsadvokat Jens Olav Sæther da påstanden ble lagt ned.

Den tiltalte nekter for at han har noe med drapet på Sigrid å gjøre. Han sa også flere ganger under saken at han ikke har psykiske problemer og derfor ikke kan erklæres utilregnelig.

Konfrontert med sitater fra det han selv har skrevet på internett, sa han at han skrev som han gjorde for å få folk til å tro at han hadde innsikt i psykiske lidelser.

Les også: – Vi savner Sigrid veldig. Hun er med oss hele tiden

Avventer dommen

Advokat John Christian Elden er forsvarer for 38-åringen. Han vil ikke røpe hvilke råd han vil gi klienten dersom Oslo tingrett avsier en dom om overføring til helsevern.

– Intet er bestemt før dommen foreligger, sier Elden til NTB.

Da han holdt sin avslutningsprosedyre i saken 4. oktober trakk den erfarne advokaten fram granskingsrapportene etter Fritz Moens frifinnelse i 2007 og advarte tingretten mot å begå justismord. Han angrep etterforskningens mange hull og aktors bruk av antakelser for å forklare hva som skjedde med Sigrid.

Les også: Politimann fant Sigrid nær ved en tilfeldighet

– Ingen tvil om drap

I aktoratets sluttprosedyre la statsadvokat Nina Prebe fram en liste på åtte punkter. Hun mener rekken av indisier er så sterk at det ikke er noen tvil om at det er sunnmøringen som står bak bortføring og forsettlig drap på 16-åringen.

Forsvareren stilte derimot flere ganger under rettssaken spørsmål ved om det i det hele tatt er skjedd et drap.

Hos statsadvokaten er det ingen tvil om at det har skjedd en forbrytelse.

– Vi har en frisk og rask 16-åring. Hun er somatisk frisk, hun lider ingen naturlig død, sa Prebe i prosedyren.