Tok feil om rom-jente i Irland

Irske myndigheter trodde ikke på foreldrene som sa at barnet var deres og hentet ut en lyshåret jente fra en romleir i Dublin. Tester viste imidlertid at de snakket sant.

Foreldrene ble ikke trodd til tross for at de viste frem både fødselsattest og pass, melder BBC. Etter et opphold hos barnevernet, er jenta i syvårsalderen nå gjenforent med sine foreldre.

Historien om jenta i Dublin fikk mye omtale fordi den så ut til å ha paralleller til saken om «Maria», den blonde jenta som ble funnet hos romfolk i Hellas. Irske myndigheter fattet mistanke fordi jenta var lys i huden og hadde blondt hår.

Les også: DNA-tester blond romjente i Irland

Også en to år gammel gutt ble i en kort periode tatt fra en romfamilie i Irland tirsdag, melder nyhetsbyrået AFP. Bekymring om identiteten var årsaken også i denne saken, som skjedde i byen Athlone. Gutten ble etter kort tid brakt tilbake til familien.

– Ikke alle romfolk er mørke i huden, noen har lyst hår og grønne øyne, påpeker Dezideriu Gergely, leder for et senter for romfolks rettigheter i Budapest, til kanalen.

Han er bekymret for fordommer og mener Maria-saken må ses som uvanlig.

– Her trengs det et svar, det er noe som ikke stemmer og det må retten finne ut av, sier han. Det som bekymrer ham er imidlertid at hele samfunn stemples.

Bakgrunn: Ny blond jente funnet i romleir

Gergely tror disse sakene vekker til live gammelt hat og myter om stjålne spedbarn og advarer om at det kan føre til rasisme og diskriminering av en gruppe som allerede har det vanskelig.