Håndballjentene med sliteseier over Romania

Heidi Løke stoppes av Crina Pintea (nr 6) og Valentina Elisei Ardean i onsdagens kamp mellom Romania og Norge i kvalifiseringen til kvinnenes håndball-EM. Foto: Aleksandar Djorovic (NTB scanpix) Les mer Lukk

Norges håndballkvinner åpnet EM-kvalifiseringen med 25-23-seier over Romania på bortebane onsdag.

EM-kvalifisering håndball kvinner onsdag:  
EM-kvalifisering håndball for kvinner onsdag, gruppe 6:

Romania – Norge 23-25 (10-11).

Lagene møtes igjen på Sotra søndag. Hviterussland er det siste laget i gruppen.


Kampfakta:

2500 tilskuere

Toppscorer Romania: Luciana Andrea Marin og Elisei Ardean, begge 5.

Norge: Katrine Lunde, Silje Solberg – Mari S. Molid, Stine Bredal Oftedal 2, Ida Alstad 1, Heidi Løke 4, Nora Mørk 4, Karoline Dyhre Breivang 6, Linn Jørum Sulland 1, Veronica Kristiansen, Linn Kristin Riegelhuth Koren 5, Linn Gossé 1, Maja Jakobsen, Kamilla Sundmoen, Sanna Solberg 1, Pernille Wibe.

Dommere: Joanna Brehmer og Agnieszska Skowronek, Polen

Utvisninger: Romania 3 x 2 min., Norge 4 x 2 min.

Norske håndballkvinner har ikke behøvd å kvalifisere seg til noe EM-sluttspill siden tidlig på 2000-tallet. Heller ikke denne gangen bør det by på noen større problemer. To av tre lag i gruppen går nemlig videre, og med seier i første kamp har de et bra utgangspunkt.

Norge og Romania møtes igjen på Sotra søndag, mens Hviterussland er motstander for Norge i to kamper i mars. EM-sluttspillet går i Ungarn og Kroatia i desember neste år.

Landslagssjef Thorir Hergeirsson mønstret en del nye spillere, men veteranene viste seg nok en gang å bli utslagsgivende. Målvakt Katrine Lunde var god da hun måtte, mens Karoline Dyhre Breivang og Heidi Løke bidro med et par viktige scoringer hver da kampen sto og vippet i sluttminuttene.

– Det ble en fantastisk kamp i en flott atmosfære. Vi fikk vist at konseptet vårt fortsatt fungerer, og at vi har lykkes med utviklingen av nye spillere, sa landslagssjef Thorir Hergeirsson til Viasat 4.

I føringen

Det norske laget var i føringen det meste av kampen, men klarte aldri å riste seg av hjemmelaget i målprotokollen. Det norske angrepsspillet kladdet for mye til å kunne avgjøre kampen tidligere.

Norges forsvarsspill var derimot til tider på høyde med tidligere norske landslagsutgaver. Breivang bidro med to svært viktige scoringer underveis. Hun ga Norge et pusterom med sin 11-10-scoring før pause, og hun gjorde 25-23 da rumenerne presset på for utligning.

God motstand

– Jeg er fornøyd med forsvarsspillet, men vi har også en del å gå på framover. Romania er et godt lag og med et entusiastisk hjemmepublikum i ryggen. Det er ikke mange lag som klarer å komme hjem med to poeng herfra, sa Hergeirsson.

Målvakten Lunde var særdeles god i første omgang, men etter pause hadde hun litt problemer med å stoppe de rumenske forsøkene. Det virker som om det norske laget mangler spillere med både høyde og rekkevidde.

Lunde var derimot seg selv igjen da hun reddet et rumensk forsøk på stillingen 23-22 med to minutter igjen av kampen. Derfra og inn kunne Norge bare kontrollere.