Opposisjonen advarer mot blåblå regjeringspolitikk

Partilederne Liv Signe Navarsete (Sp) og Audun Lysbakken (Sv) er begge skeptiske til det kommende borgerlige regjeringssamarbeidet mellom Høyre og Frp. Foto: Fredrik Varfjell (NTB scanpix) Les mer Lukk

Sp-leder Liv Signe Navarsete og resten av de rødgrønne partiene advarer mot konsekvensene når landet etter alt å dømme får en regjering med Høyre og Fremskrittspartiet.

Navarsete påpeker likevel at man må vente og se hva slags plattform de to partiene blir enige om.

– For noen grupper i landet vårt blir det nå ekstra spennende å se hvor sterk innflytelse særlig Frp får i den daglige politikken. Det vil være spesielt avgjørende for distriktene og for landbruket, mener hun.

Les også:Starter forhandlinger tirsdag

SV-leder Audun Lysbakken registrerer at sonderingene endte slik partiet sa før valget.

– Vi får den regjeringen vi advarte mot i valgkampen, sier Lysbakken.

Han sier at han synes det er trist at KrF og Venstre støtter det han kaller en blågrå regjering.

– Partiene som ivrer mest for mer marked og større ulikhet, blir nå sittende alene i regjering. Jeg frykter at vi vil se et kaldere samfunn som resultat av mørkeblå fordelingspolitikk, legger han til.

Les også:KrF og Venstre går med på lukkede mottak for utlendinger

Han mener regjeringen som Norge får, er den dårligste løsningen for miljøet, men sier seg glad for at det ikke blir konsekvensutredning om Lofoten og Vesterålen. Han er også glad for et amnesti for asylbarn.

Arbeiderpartiets nestleder Helga Pedersen er bekymret for fordelingspolitikken, finansiering av velferden og privatisering av skole og helse med Frp i regjering.

Les også:Siv Jensen: – Vi har oppnådd mye

– Dette vil være en regjering hvor tyngdepunktet ligger til høyre for Høyre, og med forbehold om at vi ennå ikke har sett regjeringsplattformen, så vil dette være den mest høyreorienterte regjeringen vi har hatt i nyere tid, sier Pedersen til NTB.

Bakgrunn:Høyre får kun med seg Frp i regjering