Aftenposten: Høyre og Frp danner regjering

Sonderingene skal ifølge Dagbladet ha ført til at alle de fire partiene; Venstre, KrF, Høyre og Frp, skal ha blitt enige om å kunne gå inn i en firepartiregjering. Foto: Heiko Junge (NTB scanpix) Les mer Lukk

Spekulasjonene går fortsatt høyt om hvilken regjering landet får. Svaret får vi om kort tid.

Følg utviklingen direkte her:  

KrF og Fremskrittspartiet satt fortsatt i interne partimøter ved 19-tiden mandag kveld. Høyre og Venstre har avsluttet sine gruppemøter, men hva som ble resultatet, er ikke kjent.

– Det som er lagt frem, er stortingsgruppa fornøyd med. Det er stor støtte for det rådet jeg har gitt, sier Venstre-leder Trine Skei Grande uten å røpe innholdet i anbefalingen hun har gitt partiet sitt.

Les også:De borgerlige svarer om regjering i kveld

Spekulasjoner

De fire borgerlige valgvinnerne er enige om å anbefale sine partier til å si ja til regjering, melder Dagbladet. Ifølge Aftenposten går det imidlertid mot en topartiregjering.

– Høyre og Frp går nå i forhandlinger for å danne regjering sammen. Venstre og KrF skal stå utenfor, men lover å støtte den nye regjeringen i Stortinget, opplyser en stortingskilde til Aftenposten. Vedkommende skal ha fått informasjon om sonderingsresultatet på et av ettermiddagens partimøter.

Politisk kommentator Magnus Takvam i NRK sier på Dagsnytt 18 at også han har indikasjoner på at det ikke blir en firepartiregjering.

– Vi vet ikke veldig mye, de som forhandler har vært veldig flinke til å holde informasjonen internt. Men min vurdering ut ifra de indikasjonene jeg har fått, er at det ikke tyder på en firepartiregjering. Ta det for det det er verdt, sier Takvam.

Les også:Spent i KrF foran skjebnemøtet

Dagbladet siterer en «sentral kilde» som sier at de fire forhandlingsutvalgene har avklart de viktigste politiske spørsmålene og altså falt ned på et ja. Det betyr i så fall at kommende statsminister Erna Solberg (H) får drømmen sin om en firepartiregjering oppfylt. Avisen er foreløpig alene om å melde dette.

Blanke ark

I KrF var stemningen spent foran fellesmøtet i sentralstyret og stortingsgruppa som startet klokken 15. Da dette ble avsluttet ved 18.30-tiden var partitoppene tause om utfallet. Ved 19-tiden pågikk fremdeles et møte i KrFs landsstyre, som neppe vil være over før klokken nærmer seg 20. Etterpå skal KrFs stortingsgruppe samles på nytt til et kort møte, før de fire partilederne avholder en felles pressekonferanse i Stortingets vandrehall.

– Jeg vil gi mitt råd til partiet. Det jeg har å si, vil jeg si her. Så vil jeg si det til dere senere i dag, sa KrF-leder Knut Arild Hareide på vei inn til møtet.

Det er svært begrenset hva partiorganene har fått vite underveis.

Les også:Skei Grande: – Jeg er fryktelig spent

– Jeg stiller med blanke ark og er like spent som dere, sa stortingsrepresentant Geir Jørgen Bekkevold til NTB før fellesmøtet med stortingsgruppa og sentralstyret startet like etter klokken 15.

Han forteller at partiet ikke har blitt orientert om fremdriften i sonderingene siden møtene sist onsdag.

Klart råd

Stortingsgruppene til Høyre og landsstyret til Frp samlet seg også klokken 17 for å høre forhandlingsdelegasjonene oppsummere sonderingene og gi sitt råd.

Leder Morgan Langfeldt i Buskerud Frp antydet at partiet er klart for å gå i regjering da han ankom møtet på partikontoret.

– Vi er med, men jeg kan ikke si noe om de andre, sa han.

Les også:Solberg kjemper for firepartidrømmen

På vei inn til regjeringssamtalene på Stortinget rett før klokka 12 mandag fastholdt Høyre-leder Erna Solberg at hun har god tid, at hun vil lytte til hva de andre partiene har å si – og at det er uvisst om det kommer en avklaring i løpet av dagen om hvilke partier som blir med i hennes regjering.

Da samtalene ble avsluttet etter om lag halvannen time, var hun tryggere på at en avklaring vil komme. De fire valgvinnerne har da bebudet en felles pressekonferanse i Vandrehallen på Stortinget, men den kan godt bli forskjøvet dersom partimøtene trekker ut i tid.

– Dere får svarene dere vil ha klokka 20, sa Solberg da hun forlot sonderingene tidlig mandag ettermiddag. Formuleringen var så å si den samme da hun ankom Høyres Hus for å møte stortingsgruppa.

– Jeg tror jeg gjentar meg selv. Svarene får dere på pressekonferansen, sa hun.

Noe mer kom ikke ut i etterkant av Høyres gruppemøte heller.