Trolig endelige avklaringer om regjering i ettermiddag

Per Sandberg ankommer regjeringssonderinger i Stortinget mandag formiddag. (Foto: NTB scanpix) Les mer Lukk

KrFs varslede svar om hvordan partiet stiller seg til regjeringsdeltakelse, vil trolig føre til endelige avklaringer også fra de tre andre partiene mandag ettermiddag.

Parlamentarisk leder Hans Olav Syversen sier han regner med å få avklart spørsmålet om KrF vil delta i Erna Solbergs nye regjering eller ikke når partiets stortingsgruppe og sentralstyre møtes senere mandag. KrF har brukt helga til å forberede seg til det som ligger an til å bli det avgjørende møtet med de andre partiene, hvor Syversen venter det vil komme «noen viktige avklaringer for oss alle».

Partilederne og andre representanter for de fire partiene ankom Stortingets komitéhus rett før klokken 12 mandag og var etter alt å dømme i gang med det som kan bli de avgjørende samtalene kort tid etter.

– Målet er å kunne gi noen endelig råd til våre partiorganer. Vi har nok alle en følelse av hvor landet ligger, sier Syversen til NTB.

Gruppen bestemmer

Det er stortingsgruppa som på et møte som skal starte klokka 15 mandag, trolig vil fatte et endelig vedtak. Det avgjørende er om partiet har fått løfter om politisk innflytelse som er vidtrekkende nok til at det er villig til å delta i en borgerlig regjering, der også Fremskrittspartiet er med.

– Vi kan jo aldri vite på forhånd hva partiorganene kommer fram til. Men vi som har sittet og sondert, kan gi en anbefaling i dag. Det har vi satt press på oss selv for å kunne gjøre, sier Syversen.

Møtet i KrFs stortingsgruppe som altså er berammet til klokka 15, kan ifølge Syversen bli forskjøvet til klokka 17, da de tre andre sonderingspartiene har berammet sine møter. Fremskrittspartiet har samling for landsstyret på partikontoret klokka 17, og Høyre opplyser at det trolig blir gruppemøte for dem på Stortinget klokka 17.

Sandberg lover svar

Det betyr at Høyre-leder Erna Solberg, Frp-leder Siv Jensen, KrF-leder Knut Arild Hareide og Venstre-leder Trine Skei Grande mener at de kan klare seg med bare to-tre timer med sonderinger mandag – før de er klare til å be sine partier om å bestemme veien videre.

Også Frp-nestleder Per Sandberg fastslår overfor NTB at det blir avklaringer mandag om hvordan partiene ser på grunnlaget for å starte formelle forhandlinger om en regjeringsplattform. Men han svarer bare kort at «ja, det er et godt spørsmål» når han blir spurt hva som er mest sannsynlig – at landets neste regjering vil bestå av fire eller av to partier.

Det er i all hovedsak den politiske avstanden mellom nettopp Frp og sentrumspartiene som krever de vanskeligste avklaringene. Politiske kommentatorer spekulerte mandag morgen på at avstanden fortsatt er for stor for KrF.

Samlet sentrum

Alt tyder dessuten på at Venstre vil holde seg ved KrFs side, selv om det tilsynelatende skulle være enklere politisk for Trine Skei Grande og hennes folk å bli med Høyre og Fremskrittspartiet i regjering. Partiet kan alene bidra til å sikre parlamentarisk flertall for en slik trepartiregjering, men i en slik konstellasjon blir Venstre alene lett overkjørt av storesøstrene i det løpende regjeringsarbeidet.

Grande har tidligere gjort det helt klart overfor NTB at det før sonderingene er helt uaktuelt å skille lag med KrF. Mandag morgen hadde hun det imidlertid ikke like travelt som KrF-partnerne med å jobbe fram endelige regjeringssvar.

– Knut Arild (KrF-leder Hareide, red.anm.) var sikker på at vi skulle få en konklusjon i dag, men jeg er ikke så sikker, sa hun.

De fire partiene ga seg selv frist til forrige onsdag med å komme i havn med sonderingene. De er med andre ord allerede godt på overtid.