– Venstre og KrF tviler på firepartiregjering

Your browser doesn't support HTML5 video.

Erna lover ingen avklaring i dag
Flere kilder nært på forhandlerne i Venstre og KrF sier de ikke tror det blir noen firepartiregjering. Resultatet kan bli at Høyre og Frp må regjere alene.

Mandag kommer trolig de fire partiene med en avklaring etter tolv dager med sonderinger rundt et mulig regjeringssamarbeid.

Kilder som Aftenposten har snakket med, tviler sterkt på at det blir noen regjering med alle de fire partiene.

Tror på kort samtale

En av kildene sier til avisen at en av grunnene til at sonderingssamtalene har strukket ut i tid, er at partiene har prøvd å utforme spilleregler mellom en ny regjering og de partiene som ikke går inn i regjeringen.

Til Dagsavisen sier sentrale kilder i KrF at det fortsatt er lite sannsynlig at KrF går inn i regjering sammen med Frp. Kildene sier at det er utelukket for KrF å gå inn i en slik regjering alene, og de tror heller ikke at Venstre går inn i regjering uten KrF.

Dermed kan det ligge an til en blåblå regjering som vil lede landet med støtte fra Venstre og KrF.

Ifølge Aftenposten vil partiene den siste tiden bruke tid på å diskutere fordeling av toppverv i komiteer og presidentskapet på Stortinget. Etter det avisen erfarer, vil ikke mandagens samtaler mellom de fire partiene vare særlig lenge.

11 dager med «Ingen kommentar»(saken fortsetter under videoen)

Your browser doesn't support HTML5 video.

11 dager med ingen kommentar

Aarebrot: – Solberg bør droppe Frp

Valgforsker og Ap-medlem Frank Aarebrot tror en blåblå regjering med Høyre og Frp blir mindre stabil enn en ren Høyre-regjering.

– Hvis ikke Solberg får med seg alle de fire partiene, bør hun vurdere om Høyre bør danne mindretallsregjering alene, sier han til BA.

– En ren Høyre-regjering vil ha større manøvreringsrom i Stortinget, enn en regjering av Høyre og Frp, sier Aarebrot.

I en mindretallsregjering av Høyre og Frp vil Høyre først måtte kompromisse til høyre med Frp, for så å gå til Stortinget og kompromisse til venstre for å få flertall.

– På denne måten kan en blå-blå regjering av Høyre og Frp bli mindre stabil enn en ren Høyre-regjering. En ren Høyre-regjering vil kunne bli mer langvarig, tror Aarebrot.