Gresk politi til aksjon mot Gyllent daggry

Antirasister demonstrerer mot det høyreradikale partiet Gyllent Daggry i Aten. Partiets generalsekretær og en av dets parlamentarikere er arrestert, meldte greske medier lørdag. Arrestasjonene skjedde etter at en domstol fant skjellig grunn til å anse Gyllent Daggry som en kriminell organisasjon. Foto: Yannis Behrakis / Reuters / NTB scanpix Les mer Lukk

Det høyreekstreme partiet Gyllent daggry sier det ikke vil la seg kue av greske myndigheter. Partilederen, fire parlamentarikere og flere partimedlemmer ble lørdag pågrepet.

Partileder Nikolaos Mikhaloliakos, talsmann Ilias Kasidiaris og flere andre parlamentarikere og partimedlemmer ble pågrepet lørdag morgen etter ordre fra justismyndighetene i Aten.

– De som står bak pågripelsene, burde skamme seg. Det greske folket vil løfte Gyllent daggry til nye høyder, sa parlamentarikeren Ilias Panagiotaros til mediefolk før han ble pågrepet og ført bort.

Pågripelsene var ledd i en landsomfattende aksjon mot det nynazistiske partiet, og til sammen er over 30 personer begjært pågrepet. Myndighetene mener Gyllent daggry er en kriminell organisasjon, og enkelte av de pågrepne er også siktet for overfall og drap, ifølge en kilde i justisdepartementet.

Politiaksjonen er den mest omfattende rettet mot et politisk parti siden militærjuntaens fall i 1974, skriver nyhetsbyrået Reuters.

Støttedemonstrasjoner

Partiledelsen oppfordret til demonstrasjoner mot det den kalte «en ulovlig beslutning» fra myndighetenes side.

– Ikke noe kan skremme oss! ropte Kasidiaris da han iført håndjern ble brakt inn til et møte med påtalemyndigheten.

Flere hundre partimedlemmer samlet seg lørdag utenfor politiets hovedkvarter i Aten. «Lenge leve lederen!» og «Blod, ære og Gyllent daggry» var blant slagordene som ble ropt.

– Gyllent daggry er kommet for å bli og vil ikke trekke seg tilbake. Du kan ikke fengsle ideer, sa partiets parlamentariker Artemis Mattheopoulos, som ikke er blant de pågrepne.

Antirasist drept

Den greske justisministeren Haralambos Athanassiou lovet at alle de pågrepne vil få en rettferdig rettergang.

– Demokratiet i Hellas er sterkt, og de som er pågrepet vil bli behandlet etter lover og regler, framholdt han.

Politiets aksjon ble iverksatt i kjølvannet av drapet på den venstreorienterte hiphop-stjernen Pavlos Fyssas. Fyssas, som var kjent som antifascist og antirasist, ble stukket ned og drept av en Gyllent daggry-tilhenger 18. september.

Drapet førte til en etterforskning av om partiet er en kriminell organisasjon. Partiet selv har avvist å ha noen som helst tilknytning til drapet.

Tredje største parti

Gyllent daggry truet fredag med å trekke alle partiets 18 folkevalgte ut av nasjonalforsamlingen dersom ikke den pågående aksjonen mot partiet ble avblåst.

Hvis trusselen om å legge ned mandatene blir gjennomført, vil det utløse suppleringsvalg som ifølge politiske observatører kan skade statsminister Antonis Samaras' koalisjonsregjering. Regjeringen har i dag et tynt flertall i nasjonalforsamlingen i Aten.

Det høyreekstreme partiet er det tredje største i Hellas, men meningsmålinger etter drapet på Fyssas indikerer at partiet har mistet omtrent en tredel av støtten.