Gyllent Daggrys leder arrestert

Generalsekretær Nikolaos Michaloliakos (bildet) og parlamentarikeren Ilias Kasidiairis i det greske høyreekstreme partiet Gyllent Daggry ble arrestert lørdag. Foto: AFP / NTB Scanpix Les mer Lukk

Politiet i Hellas har arrestert lederen for det høyreradikale partiet Gyllent Daggry. En av partiets representanter i nasjonalforsamlingen er også pågrepet og flere titall partimedlemmer etterlyst.

Arrestasjonene av generalsekretær Nikolaos Michaloliakos og parlamentarikeren Ilias Kasidiairis skjedde lørdag morgen etter ordre fra justismyndighetene i Aten. Myndighetene mener Gyllent Daggry er en kriminell organisasjon, melder greske medier.

Arrestasjonene var ledd i en landsomfattende aksjon mot partiet. Partiledelsen oppfordret til demonstrasjoner mot det den kalte «en ulovlig beslutning» fra myndighetenes side, og flere hundre partimedlemmer samlet seg lørdag formiddag utenfor politiets hovedkvarter i Aten.

Les også: Nye varsler om rasisme og vold i Hellas

Bekrefter

– Generalsekretæren og en folkevalgt er pågrepet, bekrefter politiet overfor nyhetsbyrået Reuters. Det er utstedt arrestordrer mot minst fem andre av Gyllent Daggrys representanter i nasjonalforsamlingen og flere titall partimedlemmer, får nyhetsbyrået AFP opplyst.

Den greske justisministeren Haralambos Athanassiou lovet at alle de arresterte vil få en rettferdig rettergang. – Demokratiet i Hellas er sterkt, og de som er pågrepet vil bli behandlet etter lover og regler, framholdt han.

– De som står bak arrestasjonene, burde skamme seg. Det greske folket vil løfte Gyllent Daggry til nye høyder, sa parlamentarikeren Ilias Panagiotaros til mediefolk før han ble pågrepet og ført bort.

Les også: Europarådet spør Hellas: Er nazipartiet lovlig?

Fyssas

Bølgen av arrestasjoner kommer etter drapet på den venstreorienterte hiphop-stjernen Pavlos Fyssas. Fyssas, som var kjent som antifascist og antirasist, ble stukket ned og drept av en nynazist 18. september.

Gyllent Daggry truet fredag med å sabotere det politiske arbeidet på riksplan i Hellas, ved å få alle partiets 15 parlamentarikere til å si fra seg sine mandater. Partiets gruppe er den tredje største i nasjonalforsamlingen.

Hvis trusselen om å legge ned mandatene blir gjennomført, vil det utløse suppleringsvalg som ifølge politiske observatører kan skade statsminister Antonis Samaras' koalisjonsregjering. Regjeringen har i dag et tynt flertall i nasjonalforsamlingen i Aten.

Hiphop-stjernen Pavlos Fyssas ble drept av en nynazist 18. september. Foto: AP / NTB Scanpix