Sikkerhetsrådet vedtar historisk Syria-resolusjon

Medlemmer av FNs sikkerhetsråd vedtok fredag en Syria-resolusjon om ødeleggelse av landets kjemiske våpen. Foto: Adrees Latif /Reuters / NTB Scanpix Les mer Lukk

De femten medlemmene av FNs sikkerhetsråd har enstemming vedtatt en historisk resolusjon om ødeleggelse av Syrias kjemiske våpen.

Det er første gang Sikkerhetsrådet er enige om en resolusjon om Syria siden borgerkrigen i landet startet våren 2011.

Syria har nå ni måneder på seg til å ødelegge de kjemiske våpnene.

Resolusjonen som nå er vedtatt «forplikter juridisk» Syria til å kvitte seg med sine kjemiske våpen, men inneholder ingen henvisning til automatisk bruk av militærmakt om ikke regimet holder sine løfter.

Konsekvenser

USAs utenriksminister John Kerry advarte etter vedtaket fredag om «konsekvenser» dersom ikke Syria innfrir sine forpliktelser. Og også hans russiske kollega Sergej Lavrov sier Sikkerhetsrådet er rede til å vedta straffereaksjoner.

Se også: Vetomaktene i FNs sikkerhetsråd nærmer seg en Syria-resolusjon

Den eneste henvisningen til maktbruk i resolusjonen er imidlertid en trussel om at Sikkerhetsrådet kan innføre uspesifiserte straffetiltak om Syrias president Bashar al-Assad ikke gjør det han har lovet. Bruk av militærmakt i henhold til kapittel sju i FN-pakten vil nå kreve en ny resolusjon, som Russland kan legge ned veto mot.

Det er nettopp henvisningen til kapittel sju den store striden i forhandlingene om resolusjonen har stått om.

Les også: Russland på gli mot «kapittel sju» i FN-resolusjon

Ny fredskonferanse

Etter mange utsettelser er det endelig enighet om en ny fredskonferanse for Syria. Konferansen skal avholdes i midten av november, ifølge FNs generalsekretær Ban Ki-moon.

– Vi jobber for en konferanse i midten av november, sa Ban etter at Sikkerhetsrådet vedtok en resolusjon om Syrias kjemiske våpen i New York fredag kveld.

Det har lenge vært planer om fredskonferansen Genève 2. Den første fredskonferansen om Syria ble arrangert i juni i fjor, men etterfølgeren er blitt utsatt på grunn av splittelse i den syriske opposisjonen og i verdenssamfunnet.

– Svært glad

Regjeringen er svært fornøyd med at FNs sikkerhetsråd enstemmig vedtok en resolusjon om Syrias kjemiske våpen.

– Jeg er svært glad for at FN sikkerhetsråd og OPCW endelig har lykkes i å komme fram til enighet om en robust resolusjon om bruk av kjemiske våpen i Syria, sier utenriksminister Espen Barth Eide (Ap) i en pressemelding.

Resolusjonen slår fast at FNs generalsekretær skal rapportere regelmessig til FNs sikkerhetsråd, og at Organisasjonen for forbud mot kjemiske våpen (OPCW) skal ha et særskilt ansvar for å kontrollere at de syriske kjemivåpnene blir fjernet og destruert. Utenriksdepartementet opplyser at regjeringen nå vurderer hvordan Norge konkret kan bidra til dette arbeidet.