Historisk samtale mellom Obama og Rouhani

USAs president Barack Obama fortalte fredag at han har diskutert Irans omstridte atomprogram med den iranske presidenten Hassan Rouhani. Foto: Kevin Lamarque / Reuters / NTB scanpix Les mer Lukk

USAs og Irans president har snakket sammen på telefon. Det er første gang siden 1979 det har vært direkte kontakt mellom lederne for de to landene.

– Jeg har akkurat snakket med Irans president Rouhani på telefon. Vi snakket om vår pågående innsats for å oppnå enighet om Irans atomprogram, sa Obama fredag kveld.

– Vi er oppmerksomme på alle utfordringene som ligger foran oss. Det faktum at dette var den første kommunikasjonen mellom en amerikansk og en iransk president siden 1979 understreker den dype mistroen mellom våre land, men det indikerer også at det er en mulighet for å gå videre fra en vanskelig fortid, sa Obama under den TV-overførte pressekonferansen.

Bekrefter

Obama skal ha sagt til Rouhani at han har tro på at det er mulig å løse konflikten om Irans atomprogram. Det iranske presidentkontoret bekrefter at telefonsamtalen har funnet sted.

– I en telefonsamtale har president Rouhani og president Barack Obama gitt uttrykk for felles politisk vilje til å løse atomspørsmålet raskt, heter det i en twittermelding fra Rouhanis kontor.

Vestlige land mistenker Iran for å forsøke å skaffe seg atomvåpen, mens Iran på sin side hevder at landet bare skal utvikle teknologi til kjernekraftverk for å styrke produksjonen av strøm.

Nye forhandlinger om Irans atomprogram sparkes i gang i midten av oktober, og iranerne har sagt de ønsker å få en avtale på plass innen ett år.

Erkefiender

Tilnærmingen mellom de to erkefiendene gjennom over 30 år skjer etter valget av den relativt moderate Rouhani i Iran i juni.

Det har ikke vært noen direkte diplomatisk kontakt mellom USAs og Irans ledere siden den islamske revolusjonen i Iran i 1979.

I forbindelse med FNs hovedforsamling i New York denne uken ble det spekulert på om Obama og Rouhani kom til å møtes. Amerikanerne utelukket ikke et slik møte, mens det fra iransk hold ble understreket at det ikke forelå noen slike planer.

Men torsdag møtte Rouhanis utenriksminister Mohammad Javad Zarif utenriksministrene fra de fem vetomaktene i Sikkerhetsrådet og Tyskland i New York. Også der var det iranske atomprogrammet et tema.