Historisk møte mellom USA og Iran

GOD STEMNING: USAs utenriksminister John Kerry møtte torsdag sin iranske kollega Mohammad Javad Zarif for å diskutere Irans kjernefysiske program. (Foto: REUTERS/Brendan McDermid/NTB scanpix) Les mer Lukk

Nye forhandlinger om Irans atomprogram sparkes i gang etter at USA og Iran møttes til historiske samtaler.

Stemningen var ifølge Storbritannias utenriksminister William Hague «ekstremt god» da utenriksministrene fra USA, de andre vetomaktene og Tyskland møtte Irans utenriksminister Mohammad Javad Zarif torsdag.

Nye forhandlinger om Irans kjernefysiske program skal nå i gang i Genève 15. og 16 oktober. Iran vil ha en avtale på plass innen ett år.

Torsdagens møte i New York var et av svært få de siste 30 årene på ministernivå mellom USA og Iran. TV-bilder fra møtet viser en smilende Zarif satt på bordenden med sin amerikanske kollega siden av seg.

– God tro

Utenriksminister Kerry sier han er fornøyd med at Zarif kom til møtet, og at den iranske ministeren la noen «muligheter» på bordet.

Zarif sa etter møtet at forhandlinger må føre til en hevning av alle sanksjoner mot Iran, og at sanksjonene virker mot sin hensikt. Han karakteriserer møtet som svært konstruktivt.

Irans president sier landet vil gå inn i nye forhandlinger «i god tro».

– Vi er fullt forberedt på å starte en seriøs prosess mot en fremforhandlet enighet, sier Hassan Rouhani torsdag.

– Jo før vi har en avtale, jo bedre, legger han til.

Bakgrunn: Iran håper på atomavtale med USA

Heve sanksjoner

Dersom Iran raskt begynner å samarbeide om internasjonal overvåking av landets kjernefysiske program, kan USA komme til å heve sanksjoner i løpet av måneder, ifølge Kerry.

– USA kommer ikke til å heve sanksjoner før det er klart at en beviselig, gjennomsiktig prosess er på plass. En prosess der vi vet nøyaktig hva Iran kommer til å gjøre med sitt program, sier Kerry til CBS News-programmet 60 minutes.

På spørsmål om ønsket fra Irans president om en avtale innen tre til seks måneder kan være mulig, svarte Kerry.

– Ja visst, det er mulig. Det er mulig å ha en avtale på plass tidligere enn det. Det vil avhenge av hvor imøtekommende Iran er rede til å være, sier Kerry videre.

Les også: Rouhani: Iran er ingen trussel mot verden

Bilateralt møte

Torsdagens møte kan bli et viktig skritt på veien mot en avtale om det omstridte iranske atomprogrammet.

Etter møtet om Irans atomprogram hadde Kerry og Zarif et halvtimes møte på tomannshånd. Ikke siden et kort og tilfeldig sammentreff i mai 2007 har en iransk utenriksminister vært så tett på en amerikansk toppdiplomat. USA og Iran har ikke snakket sammen på øverste diplomatiske nivå siden den islamske revolusjonen i 1979.