Enighet om utkast til FN-resolusjon om Syria

Utenriksminister Sergej Lavrov, sammen med tidligere utenriksminister Jonas Gahr Støre. Foto: NTB scanpix Les mer Lukk

De faste medlemmene i Sikkerhetsrådet er enige om et utkast til en resolusjon om Syrias kjemiske våpen, ifølge Russlands utenriksminister.

De første drøftelsene av utkastet blant alle de 15 medlemmene av FNs sikkerhetsråd vil finne sted natt til fredag norsk tid. Det er ikke ventet at det vil være en avstemning over utkastet på dette møtet.

Diplomater sa tidligere torsdag til nyhetsbyrået AP at deler av resolusjonsteksten virket å være klar, men at Russland og USA fortsatt diskuterte enkelte punkter, deriblant hvordan de kjemiske våpnene skal ødelegges.

Etter at Russland og USA ble enige om at Syrias kjemiske våpen skal under internasjonal kontroll og ødelegges, har vetomaktene i Sikkerhetsrådet forsøkt å forhandle fram en felles FN-resolusjon som skal sikre at avtalen blir fulgt opp.

Spørsmålet om Syrias kjemiske arsenal har stått på toppen av verdenssamfunnets dagsorden siden det ble brukt slike våpen i en forstad til den syriske hovedstaden Damaskus i august. Ifølge USA ble rundt 1.400 mennesker drept i angrepet.

Etter et besøk i august laget våpeninspektør fra FN en foreløpig rapport om angrepet mot Ghouta 21. august. Rapporten konkluderte entydig med at det var overveldende bevis for at gass var brukt, men sa ingenting om hvem som hadde brukt våpnene.

Våpeninspektører fra FN er nå tilbake i Syria for å granske til sammen 14 episoder der kjemiske våpen kan ha blitt brukt.