KrF ber om flere avklaringer

SONDERER: Tiende dag av regjeringssonderingene mellom Høyre, Frp, Venstre og KrF startet torsdag formiddag. (Foto: NTB scanpix) Les mer Lukk

KrF ba om avklaringer i viktige saker for partiet da sonderingene om ny regjering startet igjen. Før møtet snakket ingen partitopper om noen tidsfrist.

KrFs parlamentariske leder Hans Olav Syversen sa at fremdriften avhenger av hva som ble lagt på bordet ved møtets start:

– Vi har fått et oppdrag fra vår stortingsgruppe. Nå vil vi høre på hva de andre partiene har å komme med. Dette vil danne grunnlaget både for det vi politisk skal snakke om, og hvor lenge vi skal snakke om det, sa han til NTB, rett før de fire partiene skulle fortsette sonderingene.

Venstre, Kristelig Folkeparti, Fremskrittspartiet og Høyre tok onsdag en pause i sonderingene for å rådføre seg med sine respektive partier.

Torsdag startet samtalene opp igjen på Stortinget, men på et sted temmelig avsondret fra mediene. Ifølge Høyre ble sonderingene flyttet fra Nydalen til Stortinget av praktiske årsaker.

Se også: Her kjører Venstre fra KrF med heisen

– Må komme videre

KrF krever først og fremst nye avklaringer på områder som familie- og menneskeverd og distrikts- og landbrukspolitikken, forklarer partileder Knut Arild Hareide.

– Dette er områder som vi har drøftet, men som ikke er avklart. Det må skje så fort som mulig, sa han til NTB på vei inn til møtet.

Hareide vil ikke si om han tror det kommer en avklaring på hvilke partier som skal med i regjeringen, allerede torsdag.

– I løpet av kort tid, men kanskje ikke i løpet av dagen, sa han om når en avklaring kan komme.

Heller ikke Venstre-leder Trine Skei Grande ville love noen avklaring i løpet av torsdag.

– Jeg har håp om at vi kommer videre, sa hun.

Les også: Erna hindret totalt havari i samarbeidet

Nye runder

Mens Høyre-toppene Erna Solberg, Bent Høie og Jan Tore Sanner og FrP-leder Siv Jensen var svært ordknappe på vei inn i sonderingene, var Venstre og KrF noe mer villig til å dele noen av sine tanker med pressen.

Det var god stemning og mange smil da topplederne fra de fire partiene satte seg ned i femte etasje i Komitéhuset for å sondere videre klokken 11.

– Landet kommer uansett til å få en borgerlig regjering. Jeg vet ikke hvor lenge vi skal holde på. Det vet jeg ikke før vi har fått snakket sammen, sa Solberg på spørsmål fra NTB.

Les også: Venstre vil kvitte seg med Frp

Frp klare

Alle fire partier er fortsatt med i samtalene. Men det er fortsatt åpent hvor mange og hvilke partier som vil komme med i Høyre-leder og påtroppende statsminister Erna Solbergs nye regjering.

Onsdag ble det klart at Frp hadde fått klarsignal fra sitt sentralstyre til å gå inn i regjeringsforhandlinger.

Mer uklart er det derimot hva Venstre og KrF gjør. De to partiene har lovet å gå sammen inn og ut av sonderingene. De har også bestemt seg for å ta en ny runde med sonderinger i håp om kunne bli enige med de to blå partiene.