Ernas firepartidrøm lever videre

Trine Skei Grande ankommer stortingsgruppemøte i Venstre onsdag. Foto: Fredrik Varfjell / NTB scanpix Les mer Lukk

Verken Venstre eller KrF er tilfreds med sonderingsresultatet slik det framstår nå. Men begge partier fortsetter samtalene med Høyre og Frp.

– Viljen til kompromisser er ganske stort i Venstre, men vi skal ha noen store seire på viktige områder for at det skal være verdt det, sa Venstre-leder Trine Skei Grande da hun møtte pressen etter lange møter med partiets stortingsgruppe og landsstyre onsdag kveld.

Når sonderingene med de tre andre valgvinnerne fortsetter på Stortinget klokken 11 torsdag, vil hun forlange resultater på flere områder.

– Jeg har klare meldinger i morgen som handler om politikk. Det handler om Venstres kjernesaker: Klima, utdanning, barnefattigdom, næringspolitikk og gründere, sa Skei Grande.

Solberg:Vi er ikke i havn

Holder sammen

Venstre-lederen var tydelig på at hun står last og brast med KrF-leder Knut Arild Hareide i samtalene med Høyre og Fremskrittspartiet.

– Jeg har aldri vært i noe forhold som har blitt så omdiskutert. Vi har fortsatt fast følge, og vi trives med det, sier Skei Grande.

På spørsmål fra NTB om dette må forstås slik at Venstre og KrF uansett vil holde sammen – enten i regjering eller i opposisjon – svarer hun slik:

– Jeg tror det er viktig å presse politikken mest mulig mot sentrum, og da må vi holde sammen.

Hun medgir at sonderingene allerede har vart lenger enn noen av de fire planla for på forhånd. Nå fortsetter samtalene altså torsdag, kanskje fredag og muligens også ut i neste uke.

– Vi har veldig god tid. Jeg ser ikke noe poeng i å haste dette. Det er en svær avgjørelse for partiene og for landet og ikke noe man skal ta lett på, sier Skei Grande. Hun legger til at verken landsstyret eller stortingsgruppa er orientert i detalj om framdriften i sonderingene.

– Jeg vil skåne dem fra dere. Det er ingen vits i å ringe rundt, sa hun til pressen.

Trine Skei Grande bekrefter overfor VG om at hun fortsatt håper å danne regjering uten Frp.

– Det var det vi gikk til valg på, sier hun.

Les også:Hareide vil fortsette

Ikke fornøyd

Også KrF-ledelsen Knut Arild Hareide fikk onsdag kveld et klart mandat fra landsstyret og stortingsgruppa om å fortsette sonderingene. Men sluttresultatet må bli bedre enn det framstår i øyeblikket. Hvis ikke, vil Hareides klare råd være å si nei til regjeringsdeltakelse, melder Vårt Land.

Ønsket om avklaring i viktige spørsmål oppgis som grunn for at KrFs stortingsgruppe støtter videre regjeringssonderinger.

– Vi ønsker at sonderingene skal fortsette. Det er fordi vi ønsker ytterligere avklaringer på for oss viktige politiske områder, som er menneskeverdsspørsmål, familiepolitikk og distriktspolitikk hvor vi ønsker å gå en runde til med de andre partiene, sa partiets parlamentariske leder Hans Olav Syversen da han møtte pressen i 21-tiden onsdag kveld.

– Vi vil avvente de videre sonderingene før vi tar en ytterligere beslutning, fortsetter han.

Også Frp-leder Siv Jensen fikk mandat til å fortsette sonderingene da partiets sentralstyre møttes onsdag. Dermed lever Høyre-leder Erna Solbergs drøm om en flertallsregjering med alle de fire borgerlige partiene videre.

– Når vi fortsetter, er det fordi vi har uavklarte punkter mellom oss, men vi har avklart mye, sa Solberg da hun møtte pressen på Stortinget onsdag kveld.

Også Høyres stortingsgruppe ga onsdag partiets sondører mandat til å fortsette samtalene med de tre andre.

Avmålt

Onsdag var første gang partienes styringsorganer ble orientert om status i sonderingene. Tilbakemeldingene var positive, sier stortingsrepresentant og avtroppende Unge Venstre-leder Sveinung Rotevatn til NTB.

– Stortingsgruppa har full tillit til partiledelsen og er fornøyd med jobben som gjøres i sonderingene, sier han.

KrF-leder Knut Arild Hareide framsto noe mer avmålt da han innledet partiets landsstyremøte på Gardermoen i 15-tiden. Han understreket at KrF ikke vil gå i regjering for enhver pris.

– Spørsmålet nå er på hvilken måte KrF skal forvalte flertallet de borgerlige har fått og om KrF vil være en del av en borgerlig regjering. Er ikke helheten god nok for landsstyret, går vi inn i en konstruktiv opposisjon, sa han.