Hareide avkrefter skilsmisse i sentrum

Your browser doesn't support HTML5 video.

Hareide vil fortsette
KrF-leder Knut Arild Hareide avkrefter meldingene om et sammenbrudd i regjeringssonderingene. De fire borgerlige partiene fortsetter samtalene torsdag.

– Jeg har gitt råd om at KrF fortsetter sonderingssamtalene med Høyre, Fremskrittspartiet og Venstre i morgen, sa Hareide da han møtte pressen etter partiets landsstyremøte klokken 18.45 onsdag kveld.

Se intervjuet med Hareide øverst i artikkelen

Da hadde Vårt Land en snau time tidligere slått fast at Hareide hadde gitt det stikk motsatte råd til partiet. Misnøye med den sosiale profilen og innsatsen for fattigdomsbekjempelse ligger bak Hareides anbefaling, fastslo avisen, som normalt er godt orientert om forholdene i KrF.

Fortsetter

Selv slo Hareide fast overfor pressen at landsstyret mener de videre sonderingssamtalene må gi KrF større gjennomslag når det gjelder «familie, menneskeverd og en god distrikts- og landbrukspolitikk».

– Stortingsgruppa skal ha et møte hvert øyeblikk for å gi det endelige mandatet til forhandlingsgruppa, la parlamentarisk leder Hans Olav Syversen til.

Nyheten om et mulig brudd mellom Venstre og KrF kom svært overraskende, fordi de to partiene gjentatte ganger under de ni dager lange sonderingene har slått fast at de har «fast følge».

Venstre-leder Trine Skei Grande har hele onsdag ettermiddag vært tydelig på at sonderingene kun har en pause og at de vil bli gjenopptatt torsdag.

– I dette møtet har vi diskutert politikk; hvilke saker det er viktig å få gjennomslag for og hvilke seire vi må ha for å bære et samarbeid, sa Skei Grande etter møtet med stortingsgruppa onsdag ettermiddag.

Avmålt

Onsdagens møte var første gang Venstres nye stortingsgruppe ble orientert om status i sonderingene. Tilbakemeldingene var positive, sier stortingsrepresentant og avtroppende Unge Venstre-leder Sveinung Rotevatn.

– Stortingsgruppa har full tillit til partiledelsen og er fornøyd med jobben som gjøres i sonderingene. Nå skal vi lytte godt til hva landsstyret har å si, sa Rotevatn til NTB etter gruppemøtet.

– Nå vet vi mer enn vi gjorde. Det var nyttig for stortingsgruppa, men noen konklusjon får dere neppe nå i ettermiddag, fortsetter han.

KrF-leder Knut Arild Hareide framsto noe mer avmålt da han innledet partiets landsstyremøte på Gardermoen i 15-tiden. Han understreket at partiet ikke vil gå i regjering for enhver pris og antydet at en konklusjon kan komme allerede i kveld.

Han sa at partiet gikk til valg med løftet om å bidra til en ikke-sosialistisk regjering og fastslo at dette alt var oppnådd.

– Spørsmålet nå er på hvilken måte KrF skal forvalte flertallet de borgerlige har fått og om KrF vil være en del av en borgerlig regjering. Er ikke helheten god nok for landsstyret, går vi inn i en konstruktiv opposisjon, sa Hareide.

Håper på fire

Påtroppende statsminister Erna Solberg sier hun fikk de fullmaktene hun trengte for å gå videre med sonderinger da Høyres stortingsgruppe møttes onsdag ettermiddag. Hun gjentok at målet er en regjering der alle fire inngår.

– Jeg håper alltid på en firepartiregjering, sa Solberg før heisdørene lukket seg bak henne.

Solberg skulle møte pressen på Stortinget etter at alle partiene hadde avsluttet sine møter onsdag kveld. Høyres fungerende parlamentariske leder Trond Helleland sier at stortingsgruppa har full tillit til Høyre-forhandlerne Erna Solberg, Jan Tore Sanner og Bent Høie.

– Vi har ingen detaljkunnskap om det som har skjedd der oppe, men vi merker den gode tonen og det gode humøret de har, sier Helleland.

– Vi har fått en enstemmig tilslutning til å gå videre, sa Frp-leder Siv Jensen etter et møte med partiets sentralstyre onsdag.