Venstre holder døra åpen for Siv

Venstres leder Trine Skei Grande etter onsdagens regjeringsonderinger er over. Nå skal resultatene legges fram for de forskjellige partiene. Foto: Terje Bendiksby / NTB scanpix Les mer Lukk

Venstre fortsetter sonderingene med de andre borgerlige partiene, men usikkerheten er stor om hva KrF vil gjøre.

Det er øyeblikksbildet som avtegner seg i 17-tiden onsdag ettermiddag, mens sentrumspartienes landsstyrer sitter samlet for å gjøre opp status etter ni dager med regjeringssamtaler.

– Vi kommer til å fortsette sonderingene i morgen. I dette møtet har vi diskutert politikk; hvilke saker det er viktig å få gjennomslag for og hvilke seire vi må ha for å bære et samarbeid, sa Venstre-leder Trine Skei Grande etter et møte med stortingsgruppa tidligere på dagen.

Les også:Sentrale KrF-folk sier nei til Frp i regjering

Skiller lag?

KrF-leder Knut Arild Hareide framsto noe mer avmålt da han innledet partiets landsstyremøte på Gardermoen i 15-tiden. Han understreket at partiet ikke vil gå i regjering for enhver pris og antydet at en konklusjon kan komme allerede i kveld.

Han sa at partiet gikk til valg med løftet om å bidra til en ikke-sosialistisk regjering og fastslo at dette alt var oppnådd.

– Spørsmålet nå er på hvilken måte KrF skal forvalte flertallet de borgerlige har fått og om KrF vil være en del av en borgerlig regjering. Er ikke helheten god nok for landsstyret, går vi inn i en konstruktiv opposisjon, sa Hareide, som onsdag kveld skal lede det som meget vel kan bli et avgjørende møte i KrFs nye stortingsgruppe. Etter planen skal de møtes klokken 19.

Venstre og KrF har gjentatte ganger slått fast at de akter å følge hverandre i sonderingene med Høyre og Frp. Men hele tiden har vissheten vært der om at det holder at ett av partiene slår følge for å sikre parlamentarisk flertall. Likevel vil det komme som en stor overraskelse dersom KrF velger å bryte sonderingene når Venstre nå øyensynlig akter å fortsette.

Siv Jensen: – Uvisst om det blir avklaring i dag


Ingen konklusjon

Onsdagens møte var første gang Venstres nye stortingsgruppe ble orientert om status i sonderingene. Tilbakemeldingene var positive, sier stortingsrepresentant og avtroppende Unge Venstre-leder Sveinung Rotevatn.

– Stortingsgruppa har full tillit til partiledelsen og er fornøyd med jobben som gjøres i sonderingene. Nå skal vi lytte godt til hva landsstyret har å si, sa Rotevatn til NTB etter gruppemøtet.

– Nå vet vi mer enn vi gjorde. Det var nyttig for stortingsgruppa, men noen konklusjon får dere neppe nå i ettermiddag, fortsetter han.

Trine Skei Grande etterlot det samme inntrykket tidligere onsdag. – Vi skal ha en politisk drøfting om hvilke saker som er viktige for oss, sa Venstre-lederen før gruppemøtet startet.

Se video: (Artikkelen fortsetter under videoen):

Your browser doesn't support HTML5 video.

Høyre: - Gitt ledelsen fullmakt til å fortsette Les mer Lukk

Håper på fire

Påtroppende statsminister Erna Solberg sier hun fikk de fullmaktene hun trengte for å gå videre med sonderinger da Høyres stortingsgruppe møttes onsdag ettermiddag. Hun gjentok at målet er en regjering der alle fire inngår.

– Jeg håper alltid på en firepartiregjering, sa Solberg før heisdørene lukket seg bak henne.

Solberg vil møte pressen på Stortinget etter at alle partiene har avsluttet sine møter i kveld. Høyres fungerende parlamentariske leder Trond Helleland sier at stortingsgruppa har full tillit til Høyre-forhandlerne Erna Solberg, Jan Tore Sanner og Bent Høie.

– Vi har ingen detaljkunnskap om det som har skjedd der oppe, men vi merker den gode tonen og det gode humøret de har, sier Helleland.

I 18-tiden er det ventet at Frp-leder Siv Jensen vil møte pressen. Akkurat nå er partiets sentralstyre samlet.

– På noen områder trekker partiene i ulik retning. Det er vanskelige spørsmål vi har på bordet. Vi snakker om store og viktige temaer, sa Jensen til pressen da sonderingssamtalene i Nydalen ble avsluttet onsdag formiddag.