Over 300 omkom i jordskjelv i Pakistan

Your browser doesn't support HTML5 video.

Hundrevis døde i jordskjelv i Pakistan
Dødstallet etter det kraftige jordskjelvet i Pakistan tirsdag har steget til 327, opplyser pakistanske tjenestemenn.

Flere hundre leirhus i det lutfattige Awaran-distriktet sørvest i landet raste sammen etter skjelvet, og redningsmannskaper og soldater var onsdag i full gang med å søke gjennom ruinene på leting etter overlevende, skadde og flere omkomne.

Rundt 90 prosent av husene i området er ødelagt, ifølge lokale myndigheter.

– Redningsmannskapene jobber på spreng for å finne døde og skadde. Men vår hovedprioritet nå er å få fraktet skadde til sykehus, sa en talsmann for lokalmyndighetene etter tirsdagens skjelv.

Onsdag ettermiddag var det funnet 285 omkomne i Awaran-distriktet, mens i nabodistriktet Kech mistet 42 personer livet.

Leter etter sine kjære

Journalisten Mohammad Shabir forteller om kaotiske scener og hvordan overlevende nå graver lange rekker med graver for å begrave sine døde.

Han forteller også hvordan folk fortvilt graver gjennom ruinene av ødelagte hus med bare hendene eller med alt de kan bruke som graveredskap i forsøk på å finne sine savnede kjære.

– Det er ødelagte hus så langt øyet kan se, sier han til Reuters.

Tynt befolket område

Skjelvet hadde en styrke på 7,8 og rammet provinsen Baluchistan hardest. Også i provinshovedstaden Quetta førte skjelvet til store materielle ødeleggelser, men det er ikke meldt om mange omkomne eller skadde her.

Verst rammet ble Awaran-distriktet, som ligger ikke langt fra Iran. Over 60.000 mennesker bor i en radius på inntil 50 kilometer fra skjelvets episenter, ifølge FN.

– Vi har vært travelt opptatt med redningsarbeidet hele natten, og vi frykter at vi vil finne flere døde under ruinene når dagslyset kommer, sa en annen talsmann for distriktsmyndighetene i Awaran tidlig onsdag morgen.

Distriktet er likevel et av de tynnest befolkede områdene i provinsen, noe som kan bidra til at dødstallene ikke blir så høye som når like kraftige jordskjelv har rammet Pakistan tidligere.

Merket langt borte

Rystelsene var tydelig merkbare både i den pakistanske havnebyen Karachi og i Indias hovedstad New Delhi, der flere bygninger ristet. Også så langt unna som Dubai merket folk skjelvet.

– Hver gang jeg kjenner rystelser fra jordskjelv, så kommer minnene fra jordskjelvet i 2005 i Kashmir strømmende på, sier Amjad Ali, IT-konsulent i Karachi. Sammen med flere kolleger var han rask med å komme seg ut av kontorbygningen han oppholdt seg i da skjelvet rammet.

I skjelvet i 2005, som hadde en stryke på 7,6, mistet 73.000 mennesker livet og over 1 million ble hjemløse.