Russland på gli mot «kapittel sju» i FN-resolusjon

FN-logoen utenfor hovedkvarteret i New York. Medlemmene av FNs sikkerhetsråd er i forhandlinger om utformingen av en ny Syria-resolusjon. Foto: Carlo Allegri / Reuters / NTB scanpix sz58a8a0: FNs våpeninspektører er ventet å reise tilbake til Syria igjen denne uken. FN-inspektørenes innsats ledes av svenske Åke Sellstrøm, her fra et besøk i Damaskus i august. Foto: Khaled al-Hariri / Reuters / NTB scanpix Les mer Lukk

Russland har hittil vært sterkt imot å true Syria med bruk av militære midler. Men nå ser russerne ut til å kunne støtte en FN-resolusjon som nevner denne muligheten.

– Kapittel sju kan bli nevnt kun som et element som kan tas i bruk hvis en avtale om kjemiske våpen blir brutt, sier Russlands viseutenriksminister Sergej Riabkov.

USAs president Barack Obama understreket i sin tale til FNs hovedforsamling tirsdag at verdenssamfunnet må sørge for at forbudet mot kjemiske våpen håndheves. Syrias leder Bashar al-Assad må ta følgene av at han ikke har levert fra seg sine kjemiske våpen, sa han.

Antyder maktbruk

Den amerikanske presidenten tilføyde at USA er forberedt på å bruke alle maktmidler landet har til rådighet for å verne om sine interesser i Midtøsten. Blant de mulige virkemidlene er også militær makt, sa Obama.

Kapittel sju i FN-pakten åpner for at verdenssamfunnet i spesielle tilfeller kan bruke militærmakt eller harde sanksjoner mot et medlemsland.

Samtidig innrømmer Riabkov at den russisk-amerikanske avtalen om Syrias kjemiske våpen muligens bare har ført til en utsettelse av et amerikansk angrep mot Syria.

– Dessverre er det viktig å merke seg at kontakten med amerikanerne ikke går så lett, de går ikke helt i den retningen de burde, sa Riabkov da han tirsdag talte til nasjonalforsamlingen i Moskva. Likevel har han håp om at de greier å bli enige om en felles FN-resolusjon i løpet av uken.

– Men det fins ingen garanti, tilføyer han.

Diplomatiet sliter

Etter at Russland og USA ble enige om at Syrias kjemiske våpen skal under internasjonal kontroll og ødelegges, har vetomaktene i Sikkerhetsrådet forsøkt å forhandle fram en felles FN-resolusjon som skal sikre at avtalen blir fulgt opp.

USA, Frankrike og Storbritannia ønsker en resolusjon som henviser til kapittel sju, mens russerne har tatt klar avstand fra det. Riabkov har tidligere forsikret regimet i Damaskus om at det ikke er aktuelt for Russland å støtte en FN-resolusjon som åpner for bruk av militærmakt.

Samtidig er FNs våpeninspektører igjen på vei til Syria. Ifølge Riabkov vil de ankomme Damaskus onsdag. Inspektørene var i landet i august for å undersøke anklager om bruk av kjemiske våpen.

De har ikke konkludert om hvem som skjøt rakettene som var fylt med dødbringende nervegass. Russland har siden bedt om flere undersøkelser av rakettene som ble brukt, og Riabkov sier han er fornøyd med at inspektørene nå reiser tilbake.