Al-Shabaab: – Vi har flere gisler i kjøpesenter

HOLDER STAND: Ifølge al-Shabaab holdes det fremdeles gisler på kjøpesenteret Westgate i Kenyas hovedstad Nairobi. (Foto: Noor Khamis / Reuters / NTB scanpix) Les mer Lukk

Al-Shabaab hevder at gruppa fortsatt holder gisler fanget inne kjøpesenteret i Nairobi. Aksjonen synes ikke å være over selv om myndighetene har hevdet at de har full kontroll.

Meldingen om at enkelte gisler fortsatt er i live kom via en Twitter-melding, angivelig fra al-Shabaab, tirsdag formiddag.

– De er fortsatt i live og virker ganske forstyrret, men de er uansett i live, skrev den ytterliggående somaliske gruppen.

– Det er utallige døde mennesker som ligger rundt omkring i kjøpesenteret, og de hellige krigerne holder fortsatt stand i Westgate, het det videre fra en nyopprettet Twitter-konto, som senere samme dag ble stengt. Gruppen bytter stadig konto, men informerer journalister og andre om endringene, ifølge nyhetsbyrået AFP.

Skyting

Det ble meldt om fortsatt skyting i kjøpesenteret tirsdag. Kenyanske styrker skal ha vært på jakt etter ytterligere «én eller to» terrorister, som muligens hadde forskanset seg ved et kasino i en av de øverste etasjene.

Angriperne skal ha lagt ut flere sprenglegemer i kjøpesenteret, og flere av dem ble tirsdag uskadeliggjort av kenyanske styrker.

Kenyansk TV melder dessuten at ytterligere seks angripere er drept, i tillegg til de tre som skal være drept tidligere. Det er fortsatt uvisst hvor mange som deltok i angrepet, og hvor mange gisler de tok da de tok kontroll over kjøpesenteret ved hjelp av automatvåpen og håndgranater lørdag.

Ekspert til ABC Nyheter: – Shabaab har mange rekrutter fra Skandinavia

Frykter flere døde

Ifølge offisielle tall er minst 62 personer drept, mens nær 200 er såret. Skjebnen til 63 savnede personer er fortsatt uviss, og det er frykt for at dødstallet vil stige kraftig når myndighetene får oversikt over personer som ligger døde inne i senteret. En journalist som var der inne lørdag, fortalte om «hauger av kropper», melder nyhetsbyrået TT.

Det er nå tre dager siden medlemmer av den ytterliggående somaliske gruppa al-Shabaab gikk til angrep på kjøpesenteret mens flere hundre mennesker var ute og handlet, mange av dem utlendinger.

Blant de drepte er seks briter, to franskmenn, to canadiere, en kineser, to indere, en sørkoreaner, en sørafrikaner og en tysker.

Hæren opplyser at tre kenyanske soldater er drept og åtte såret i kampene. Det ble tidlig meldt at israelske soldater deltok i aksjonen mot gisseltakerne, men hvilken rolle de har hatt, er ikke kjent. Kjøpesenteret er delvis israelskeid.

Hevn for invasjon

Den somaliske islamistgruppen al-Shabaab er tilknyttet al-Qaida og har lenge truet med å angripe mål i Kenya. Terroren skal være en hevn for at kenyanske styrker har gått inn i Somalia på jakt etter militante islamister som er mistenkt for tidligere terrorangrep på kenyansk jord.

Tusenvis av somaliere har flyktet til Kenya som følge av krigen i hjemlandet, og mange av dem oppholder seg nå i det som omtales som verdens største flyktningleir, like ved Nairobi. Frykten er stor for at terrorangrepet vil gjøre livet vanskeligere for de mange flyktningene.

«Hvit enke»

Ifølge kenyanske myndigheter er det både briter og amerikanere blant angriperne. Flere skal ha kledd seg ut som kvinner. Det er også kommet melding om at en hvit kvinne er blant de drepte angriperne.

Det spekuleres på om kvinnen kan være den ettersøkte enken etter en av selvmordsbomberne som slo til mot T-banen i London i 2005. Samantha Lewthwaite går under navnet «den hvite enken» er ettersøkt i forbindelse med et planlagt angrep mot restauranter og hoteller i Kenya.

Ifølge en sørafrikansk terrorekspert bodde Lewthwaite i en forstad utenfor Johannesburg tidligere i år.