Frp vil ha finansministerposten for å bygge mer vei

KLAR TALE: Stortingsrepresentant Jan Arild Ellingsen (FrP) er klar på at hans parti bør prioritere finansministerposten i de pågående forhandlingene. (Arkivfoto: NTB scanpix) Les mer Lukk

Fremskrittspartiets stortingsrepresentant Jan Arild Ellingsen mener at partiet må få finansministerposten i en ny regjering for å kunne bygge nye veier og tunneler uten bruk av bompenger.

Ellingsen sier til NRK at han vil prioritere finansministerposten fremfor samferdsel.

– Det viktigste for Frp er å få finansministerposten. Det hjelper ikke om vi har Samferdselsdepartementet om ikke finansministeren gir samferdselsministeren nok penger til å få gjennomført de gode prosjektene, sier han.

Transportforsker ved Handelshøyskolen i Bodø, Gisle Solvoll, mener Frps ønske om å kvitte seg med bompengene er urealistisk.

– Staten har nærmest blitt avhengig av bompengene for å få i gang veiprosjekter, noe det vil være vanskelig å endre på. En endring vil kreve at det hentes mye penger fra andre budsjettposter. På et eller annet vis skal jo dette betales, sier han.

Les også:Hoksrud: – Molbo-politikk at bilavgiftene er så høye

Ellingsen mener han vet hvor de pengene finnes.

– Staten tar årlig inn omtrent 60 milliarder relatert til bilhold. Om det ble brukt på vei ville vi komme langt. Vi har også et stort oljefond som gir oss ganske romslige rammer og som kan brukes på å skaffe landet en god infrastruktur, sier han.