Nye skuddvekslinger i Nairobi-kjøpesenter

Your browser doesn't support HTML5 video.

Ikke kontroll i Nairobi likevel
Nye kraftige skuddsalver kunne tirsdag morgen høres fra Westgate-kjøpesenteret i Kenyas hovedstad Nairobi. Enkelte av angriperne skal ha forskanset seg i en av de øverste etasjene.

Kenyanske sikkerhetsstyrker kjemper mot «en eller to» ytterliggående islamister, opplyser kilder i sikkerhetstjenesten til AFP. De oppgir at personen eller personene har forskanset seg i eller ved et kasino som ligger i en av de øverste etasjene.

Natt til tirsdag gikk kenyanske styrker fra rom til rom for å forsikre seg om at alle terroristene var tatt. Ved soloppgang kunne det høres eksplosjoner fra innsiden av kjøpesenteret, ifølge øyenvitner.

Frykter flere døde

Meldingen om at det igjen ble skutt inne i kjøpesenteret kom flere timer etter at kenyanske myndigheter meldte at de hadde kontroll over hele kjøpesenteret.

Ifølge offisielle tall er minst 62 personer drept, mens 200 er såret. Det er frykt for at dødstallet vil stige kraftig når myndighetene får oversikt over personer som ligger døde inne i senteret. En journalist som var der inne lørdag, fortalte om «hauger av kropper», melder nyhetsbyrået TT.

Cirka 60 personer er fortsatt savnet. Kenyanske myndigheter fastslo mandag kveld at det trolig ikke er flere gisler igjen inne i senteret.

Det er nå tre dager siden medlemmer av den ytterliggående somaliske gruppa al-Shabaab gikk til angrep på kjøpesenteret mens flere hundre mennesker var ute og handlet, mange av dem utlendinger. Med granater og automatvåpen tok de kontroll over senteret og tok et ukjent antall mennesker som gisler.

Ekspert til ABC Nyheter: – Shabaab har mange rekrutter fra Skandinavia

Mange vestlige

Mange utlendinger er blant de drepte, blant dem seks briter, to franskmenn, to canadiere, en kineser, to indere, en sørkoreaner, en sørafrikaner og en tysker.

Hæren opplyser at minst elleve kenyanske soldater er såret i kampene. Det ble tidlig meldt at israelske soldater deltok i aksjonen mot gisseltakerne, men hvilken rolle de har hatt, er ikke kjent. Kjøpesenteret er delvis israelskeid.

Hevn for invasjon

Den somaliske islamistgruppen al-Shabaab er tilknyttet al-Qaida og har lenge truet med å angripe mål i Kenya. Terroren skal være en hevn for at kenyanske styrker har gått inn i Somalia på jakt etter militante islamister som er mistenkt for tidligere terrorangrep på kenyansk jord.

Tusenvis av somaliere har under krigen i Somalia flyktet til Nairobi, og mange av dem oppholder seg nå i det som omtales som verdens største flyktningleir, like ved Nairobi. Frykten er stor for at terrorangrepet vil gjøre livet vanskeligere for mange av flyktningene, som av lokalbefolkningen vil kunne bli stemplet som potensielle terrorister.

Les også: Over 130 drept og savnet i terrorangrepet i Nairobi

«Hvit enke»

Tre av angriperne er drept og flere såret. Kenyansk politi opplyser at mer enn ti personer er pågrepet og skal avhøres.

Sjefen for den kenyanske hæren, Julius Karangi, sier angriperne har forskjellige nasjonaliteter. Ifølge myndighetene er det både briter og amerikanere blant dem. Flere av angriperne hadde kledd seg ut som kvinner. Innenriksminister Joseph Ole Lenku sier alle var menn, men flere kilder opplyser til Reuters at det var en hvit kvinne blant de drepte angriperne.

Det har ført til spekulasjoner om at kvinnen kan være den ettersøkte enken etter en av selvmordsbomberne som slo til mot T-banen i London i 2005. Kvinnen, Samantha Lewthwaite, som blir kalt «Den hvite enken» av britiske aviser, er ettersøkt i forbindelse med et planlagt angrep mot restauranter og hoteller i Kenya.