To av tre utenlandske narkotatte blir ikke sendt ut

Statssekretær Pål Lønseth (Ap) i Justisdepartementet erkjenner at mye fortsatt er ugjort i arbeidet med å uttransportere kriminelle asylsøkere. Foto: Terje Bendiksby / Scanpix Les mer Lukk

I 2009 lovet regjeringen rask utsendelse av kriminelle utlendinger, men fortsatt får de fleste bli i Norge.

1.940 utlendinger er pågrepet for narkotikasalg i Oslo siden 2010. Bare 36 prosent av narkotikaselgerne er utvist og tvangsutsendt, skriver Aftenposten.

De fleste av dem som sendes ut – sju av ti – ble sendt til et annet europeisk land. De kan dermed enkelt returnere til Norge. Politiet og UDI melder også at mange av de pågrepnes hjemland ikke vil ta imot dem. Ofte vil heller ikke deres opprinnelsesland bekrefte de pågrepnes identitet. Noen land krever dessuten frivillighet. Samtidig stilles det høyere krav til å utvise utlendinger som selger narkotika dersom de har oppholdstillatelse i Norge eller er EØS-borgere.

Les også:UDI må opprette 30-40 nye asylmottak

226 av de 1.940 pågrepne utlendingene hadde allerede fått asyl eller annen oppholdstillatelse i Norge før de ble pågrepet. Dermed kan de heller ikke sendes ut fordi mindre narkotikalovbrudd ikke gir grunnlag for utvisning. I tillegg kommer mange fra land det ikke er mulig å returnere folk til, som Somalia.

Mye er fortsatt ugjort, erkjenner statssekretær Pål Lønseth (Ap) i Justisdepartementet.

– Vi har økt uttransporteringen med 110 prosent i forhold til for fem år siden. Samtidig har vi økt kapasiteten på Trandum. Men vi kan heve kapasiteten mer. Jeg håper en ny regjering vil fortsette det arbeidet, sier Lønseth til Aftenposten.