Nordmenn fanget i flere timer i terrordrama

Kjøpesenteret Westgate i Nairobi der terrorister fra al-Shabaab gikk til angrep lørdag ettermiddag. Foto: Thomas Mukoya (Reuters) Les mer Lukk

Fire norske misjonærer var på kjøpesenteret Westgate i Nairobi da terrorister slo til. De satt de fanget i flere timer og hørte skuddsalvene like ved.

– Vi satt på en mesanin i annen etasje med utsikt over første etasje der anslaget skjedde, sier Roger Hertzenberg på telefon til NTB.

Han var på kjøpesenteret sammen med Henning Boganes da terrorister fra den somaliske gruppa al-Shabaab stormet bygningen med automatgeværer og granater. De to nordmennene er i Kenya som misjonærer på vegne av Oslo Kristne Senter.

– Panikken bredte seg veldig fort i alle etasjer, forteller Hertzenberg.

De to nordmennene søkte tilflukt på et herretoalett sammen med om lag tjue andre, deriblant en engelskmann og flere unge butikkansatte.

Les også:– Israelske styrker inn i kjøpesenter i Nairobi

Hørte skyting

Ifølge Hertzenberg var det hele tida skyting utenfor.

– Flere av dem som var der inne, hadde sett det som skjedde i første etasje og var veldig skremt. Hver gang det var skyting og slamring med dører, stimet folk sammen inne på båsene. Det var kaotisk, men vi forsøkte å holde roen og snakke med folk, sier misjonæren.

Etter to timer ble toalettet omringet av væpnede menn. Hertzenberg forteller at han ikke visste om det var sikkerhetsstyrker eller terrorister.

– Det var veldig skremmende. De kom med maskingevær og håndvåpen, men uten uniformer eller ID, sier han.

Les også: Ny skyting rapportert i Nairobi

Styrkene viste seg å være fra det lokale politiet, og alle som var inne på toalettet, ble beordret inn på et annet toalett noen meter unna. Der ble over 40 personer sittende innesperret i over tre timer.

Først etter nærmere seks timer kom de to misjonærene seg i sikkerhet. Da ble de brakt til et mottakssenter hvor alle fikk mat og tilbud om psykologhjelp.

Forsto ikke

Et norsk ektepar tilknyttet Norsk Luthersk Misjonssamband, Øystein og Elisabet Iversen, var også inne på kjøpesenteret da terroraksjonen startet. De gjemte seg på et lager.

Da de hørte de første smellene, forsto de ikke umiddelbart at det var snakk om et terrorangrep, skriver Dagen.

– Vi tenkte, som nordmenn, at det bare var en bit av bygningen som hadde falt ned, men så ser vi at mange løper mot oss og roper «it's an attack», forteller Elisabeth Elvrum Iversen.

Det var 18 personer i lagerrommet hvor ekteparet gjemte seg. Der ble de sittende i over fire timer før de kom seg ut.

– Det gikk veldig opp og ned i intensitet. Først var det mye skyting, så var det en stund uten skyting, folk begynte å prate litt, men så tok skytingen til igjen. Det var veldig slitsomt, sier Øystein Iversen.

Indre ro

Hertzenberg sier at både han selv og Boganes trass i skyting og eksplosjoner følte en indre ro mens de satt fanget.

– Vi tenker på det som Guds fred som overgår all forstand. Mens jeg hørte kulene suse forbi, sov jeg faktisk i en ti minutters tid, forteller han.

Da han kom ut av kjøpesenteret, så han militæret innta posisjoner med stridsvogner og kamphelikoptre.

Søndag forsøkte Hertzenberg og Boganes å følge sitt planlagte program med besøk i menigheter i slummen.

– Vi ønsker ikke at terror skal hindre oss i å gjøre arbeidet vårt, sier Hertzenberg til NTB.

Terrorangrepet pågikk fremdeles søndag. Det ble meldt om ny skyting inne fra kjøpesenteret, og væpnede menn holdt fortsatt et antall gisler.