Operasjonen mot terrorister fortsetter i Kenya

Mennesker ble evakuert fra kjøpesenteret Westgate der ukjente gjerningsmenn angrep og drepte minst 15 personer lørdag. Foto: Reuters Les mer Lukk

Kenyanske sikkerhetsstyrker lette hele natt til søndag etter en gruppe terrorister som har tatt et ukjent antall gisler etter å ha drept minst 39 mennesker i et kjøpesenter i Nairobi.

Kenyanske myndigheter melder på Twitter at gislene holdes flere forskjellige steder i det fire etasjer høye kjøpesenteret Westgate i Kenyas hovedstad.

Tidligere på natten ble det meldt at fem gisler var satt fri, samtidig som soldatene forsøkte å omringe terroristene. Noen av dem har trolig forskanset seg med gisler i et supermarked i kjøpesenteret.

Kenyatta sa at soldatene må gå varsomt fram av hensyn til gislene, som har høyeste prioritet.

BAKGRUNN: Voldsom skyting i shoppingsenter i Nairobi

Somalisk gruppe

Den somaliske al-Qaida-gruppen al-Shabaab påtok seg ansvaret for terrorangrepet som gjengjeldelse for at Kenya for to år siden gikk inn i Somalia for å knuse islamistene.

På Twitter avviser al-Shabaab å gå inn i forhandlinger.

Det moderne kjøpesenteret i en velstående del av Nairobi er populært blant rike kenyanere og utlendinger som bor i Kenya, og det er mange utlendinger blant de drepte og skadde.

Kenyas president Uhuru Kenyatta fordømte terroraksjonen i krasse ordelag i en tale på TV. Han sa han kunne føle med dem som har mistet venner og slektninger fordi han selv også hadde mistet nære familiemedlemmer i angrepet.

Frankrike opplyser at to franskmenn er blant de drepte, og Canada sier at to canadiere er drept, blant dem en 29 år gammel diplomat.

Norske i god behold

Fire norske misjonærer, to fra Norsk Luthersk Misjonssamband og to fra Oslo Kristne Senter, befant seg i kjøpesenteret under angrepet og slapp fra det i god behold. Utenriksdepartementet kan foreløpig ikke bekrefte antallet nordmenn som var til stede i kjøpesenteret da terroristene gikk til angrep.

– Vi har jobbet med denne saken kontinuerlig gjennom dagen og har vært i fortløpende kontakt med vår ambassade i Nairobi. Vi har også vært i kontakt med norske statsborgere som har vært involvert, sier kommunikasjonsrådgiver Kjetil Elsebutangen i Utenriksdepartementet til NTB.

To av de norske gjemte seg på et toalett i seks timer før de ble reddet ut, og de to andre holdt seg i skjul i et lagerrom med 150 andre mennesker.

Tungt bevæpnet

Terroraksjonen startet lørdag ettermiddag da en gruppe på opp til 20 tungt bevæpnede terrorister tok seg inn i kjøpesenteret gjennom tre innganger og begynte å skyte vilt rundt seg, mens folk i panikk løp ut eller gjemte seg der de kunne.

Deretter stengte de alle utgangene og begynte å be folk lese opp en tekst på arabisk. De som ikke kunne lese den, ble ansett for å være vantro og skutt ned på stedet. De sa selv de ville skåne dem som var muslimer.

Kort tid etter kom politiet til kjøpesenteret, men det tok en time før Kenyas elitestyrker kom. Da de tok seg inn, fant de blodige lik strødd rundt mellom bordene på kafeene, i butikkene og langs korridorene, og hundrevis av mennesker som lå i skjul og som ble hjulpet ut. På parkeringsplassen utenfor lå det også mange drepte.

Døde barn

Blant de døde er det flere barn, og til sammen minst 300 skadde er kjørt til sykehus rundt om i byen. Mange blødende barn ble båret ut av kjøpesenteret.

Lang utover kvelden var det skyting inne på kjøpesenteret mens terroristene skjøt uskyldige og politiet jaktet på terroristene, men det stilnet etter hvert. Blant de drepte skal det være to kenyanske elitesoldater.

Kenyansk politi sier de ikke hadde noe forvarsel om at en terroraksjon var i emning, men al-Shabaab har lenge truet med angrep, og Westgate ble ansett som et potensielt mål for en somalisk terroraksjon..

Terroraksjonen, som er den verste i Kenya siden den amerikanske ambassaden ble angrepet for 15 år siden, er blitt fordømt over hele verden, blant annet i FN og av USA.